• Головна
  • Новини
  • Український мандрівник звершує одиночну хресну ходу навколо Чорного моря...

Український мандрівник звершує одиночну хресну ходу навколо Чорного моря

11.07.2016, 10:47
Український мандрівник звершує одиночну хресну ходу навколо Чорного моря - фото 1
Олександр Волощук, відомий мандрівник, журналіст і письменник із Чернігова, вирушив у першу в історії пішу подорож навколо Чорного моря. Подорож має характер одиночної хресної ходи.

exklusiv.gifОлександр Волощук, відомий мандрівник, журналіст і письменник із Чернігова, вирушив у першу в історії пішу подорож навколо Чорного моря. Подорож має характер одиночної хресної ходи. Вона розпочалася 26 червня з Перекопського валу на кордоні між Кримом та Херсонською областю. 7 липня мандрівник дістався морем Очакова Миколаївської області, пройшовши вздовж чорноморського узбережжя  Херсонської області та Кінбурнської коси, нині рухається у напрямі Одеси, – повідомила кореспондент РІСУ Тетяна Длінна.

Хода_1.jpeg

О.Волощук планує, подолавши відстань у 5 тисяч кілометрів, протягом 8 місяців пройти вздовж чорноморського узбережжя через територію 7 країн: України, Румунії, Болгарії, Туреччини, Грузії, самопроголошеної республіки Абхазії та Росії.  Одиночна хресна хода здійснюється за благословенням архиєпископа П'ятигорського та Черкеського РПЦ Феофілакта. Як православний віруючий мандрівник  пронесе  увесь шлях афонські ікони "Ігуменя Святої гори" та Богородичний образ з монастиря Ксенофонт.

Під час своєї прес-конференції у Чернігові мандрівник розповів про визначені для подорожі цілі: випробувати свої фізичні можливості, оскільки раніше він мандрував автостопом; здійснити хресну ходу, відвідуючи православні святині в різних країнах; стати першою у світі людиною, яка обійшла пішки Чорне море навколо;  стати "послом миру" для причорноморських народів; підготуватися до майбутньої подорожі через пустелю Гобі.

Хода_2.jpeg

Мандрівник планує рухатися щодня зі швидкістю 30 кілометрів на добу, відпочивати один день на тиждень. Орієнтовно, за його розрахунками, кордону з Румунією досягне 1 серпня. Перший етап мандрівки може завершитися у середині грудня на кордоні між Грузією та Абхазією. Оскільки ФСБ РФ заборонила йому на 5 років в'їзд до Росії, подорож поділена на дві частини. Після оформлення нових в'їзних документів відбудеться другий етап мандрівки.

Олександр Волощук вже поділився своїми першими враженнями від подорожі на сторінці VK: "7 липня, позаду 10 ходових днів подорожі, день відпочинку у Залізному Порту не береться до уваги. Позаду 277 км, пройдених ногами. Останні три дні йшов піщаними ґрунтовками Кінбурнської коси. Місце дивовижне – природа майже первозданна, а яких тільки птахів тут не побачиш: білохвості орлани зграями, білі чаплі, ще казна-хто (слабкий я в орнітології ...). Солоні озера, соснові та дубові ліси. Учора ввечері, пройшовши  піщаними дорогами Кінбурну 47 кілометрів, за два дні, поплив катером в Очаків. Безпосередньо через Дніпровський лиман – близько п'яти морських миль, в обхід пішки через Херсон і Миколаїв – занадто довго, і було б нерозумно втрачати час і навантажувати ноги.

Хода_3.jpeg

Сьогодні зробив собі днювання в Очакові. Зайшов в "Інтернет" в редакції міської газети, окрема подяка редактору Наталії Заборовій.  У другій половині дня побуду на службі у  храмі святого Миколая – особлива пам'ятка Очакова – у 1794 р був перероблений у церкву з колишньої турецької мечеті. Завтра йду далі – в обхід Березанського лиману на Южне і Одесу.

Ноги і решту організму в повному порядку, а от взуття не витримує, починає рватися. Доводиться лагодити. Сподіваюся, до Одеси кросівки мої дотягнуть".

Нагадаємо, Олександр Волощук – автор семи книг, за 14 років мандрів побував у 44 країнах, 846 містах світу, подолав 282 000 кілометрів.