• Головна
  • Новини
  • У Запоріжжі головні події Водохрещя відбулися на Дніпрі (оновлено)...

У Запоріжжі головні події Водохрещя відбулися на Дніпрі (оновлено)

19.01.2016, 18:50
У Запоріжжі головні події Водохрещя відбулися на Дніпрі (оновлено) - фото 1
Наймасовіші торжества пройшли на Центральному пляжі Запоріжжя (він тягнеться на кілька кілометрів), де в різних місцях освячували води Дніпра представники різних конфесій.

 

exklusiv.gifЗапорожці почали відзначати Хрещення Господнє ще вночі, з купання на Хортиці. Всього по Запоріжжю рятувальники забезпечували 29 місць для купання. В оголошеннях про майбутнє свято міська влада називала лише місце торжеств УПЦ (МП), організатори свята з Київського Патріархату не давали оголошень про своє місце проведення обряду, — повідомляє кореспондент РІСУ Олена Поддубна.

Чин освячення води від владики УПЦ КП Фотія

Масовіші торжества пройшли на Центральному пляжі Запоріжжя. Тут чин освячення вод Дніпра здійснив єпископ Запорізький і Мелітопольський УПЦ КП Фотій, а серед учасників були маленькі козачата з Шевченківського куреня школи «Спас».

Нацгвардійці

Захоплення запоріжців викликали відвідини свята національними гвардійцями – 50 військових під командуванням заступника командира полку з роботи з особовим складом, підполковником Ярославом Калашником прийшли, щоб скупатися у крижаній дніпровській воді. Як розповіли офіцери, хотіли взяти участь у святі 500 нацгвардійців, але відібрали тих, хто вже має досвід купання в зимовій воді.

Чин освячення води УПЦ (МП)

Найбільше людей зібралося на освяченні, де службу правив архиєпископ Запорізький і Мелітопольський УПЦ (МП) Лука. Владика традиційно зайшов до води разом із ще кількома священиками. Тричі занурившись у воду, владика, як і всі, хто купався того морозного та вітряного дня, швидко вийшов на берег, а перевдягнувшись, покинув місце святкування.

Купання від владики

Варто зауважити, що на цих урочистостях запоріжцям роздавали листівки, в яких говорилося, що єдина канонічна православна церква – це УПЦ, а «всі інші релігійні організації, які називають себе в нашій країні “українськими” та “православними” є розкольницькими та самопроголошеними». Також в листівках йшлося, що УПЦ є автономною і не підпорядковується Московському патріархату.

Листівка від УПЦ (МП)Листівка від УПЦ (МП)