У Чернівцях православні та греко-католики вперше разом освятили Йорданську воду

19.01.2016, 17:26
Культура
У Чернівцях православні та греко-католики вперше разом освятили Йорданську воду - фото 1
Це була спільна ініціатива священиків – представників різних конфесій та мера Чернівців Олексія Каспрука. Подія відбулася на площі Пресвятої Марії, якій два роки тому повернули цю історичну назву

У спільному освяченні води взяли учать представники Української Православної Церкви Київського патріархату, Української Автокефальної Православної Церкви, Української Греко-Католицької Церкви та Римо-Католицької Церкви. Не було тільки Української Православної Церкви (Московського Патріархату).

о. Валерій СиротюкВікарій Буковинський Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ отець Валерій Сиротюк освятив воду. А до людей з провою звернулися митрополит Чернівецький і Буковинський Данило УПЦ КП, архиєпископ Чернівецький і Кіцманський Онуфрій та архиєпископ Чернівецький і Хотинський УАПЦ Герман.

Як свідчать історичні джерела, освячення води на площі Пресвятої Марії у Чернівцях відбувалося з другої половини ХІХ століття. Обряд проводили біля криниці на місці, де був вівтар церкви Успення Пресвятої Богородиці до її перенесення у 1876 році на передмістя Чернівців Калічанку, де вона стоїть і досі.

«Територія була облаштована на кошти православного релігійного фонду після перенесення звідси храму у 1876 році, — розповідає архивіст Марія Никирса. — Знесли пагорб, перенесели старий цвинтар, звели огорожу. На місці, де стояв старий вівтар, поставили монумент, який також використовували для освячення води на Водохреще. Ось як описує газета “Буковина” від 21 січня 1905 року це дійство: “Свято Йорданського посвячення води довершено із звичайною величавістю та при великому здвизі народу біля турецької криниці, де целебрував сам митрополит доктор Репта”.

Спільне водосвяття в Чернівцях

Спільне водосвяття в Чернівцях

04.jpg

Спільне водосвяття в Чернівцях