Представники майже 20-ти релігійних конфесій Чернівців молилися за мир

24.02.2015, 11:04
Культура
Представники майже 20-ти релігійних конфесій Чернівців молилися за мир - фото 1
На Театральній площі міста зійшлися сотні чернівчан, аби у спільній молитві згадати тих, хто загинув за Україну чи є пораненим, просити Бога за Україну та мир у рідній країні. Тут були православні, католики, юдеї, протестанти, віряни Вірменської Церкви. До молитовної акції долучилася і Церква (Московського Патріархату).

Спільну молитву організував “Волонтерський рух Буковини” за сприяння Чернівецької міської ради. Представник кожної конфесії мав кілька хвилин для молитви і звернення до чернівчан. Намірень було багато, але всі вони наче злилися в одне велике прохання: Боже, поглянь на Україну! Просили за мир в Україні, зупинення кровопролиття, перемогу правди, за загиблих Героїв та поранених, за українське військо, яке заради нас віддає своє життя, за батьків і рідних наших вояків, за волонтерів, за всіх, хто допомагає Україні вистояти і перемогти, за вимушених переселенців, усіх мирян, які стали жертвами агресії і обману.

“Постараймося, не дивлячись на наші переконання, уподобання, бути єдиними, бо тільки в єдності сила народу”, – сказав владика Герман, єпископ Чернівецький і Хотинський УАПЦ.

На всю площу були зачитані імена буковинських героїв, які віддали своє життя за Україну на Майдані та на Сході країни. Молитися, допомагати ближнім та слухати голос Бога – закликали всі конфесії.

“Щоб ми слухали і почули”, – такими були слова головного рабина Чернівецької області Ноаха Кофманськького.

Міжконфесійна молитва у ЧернівцяхРимо-католики міста помолилися разом з усіма молитву “Вервиця до Божого милосердя”.

“У 90-х роках минулого століття роках ми були дуже щасливі, що Україну Господь дав нам без жодного вистрілу і крові,– звернувся до чернівчан митрополит Чернівецький і Буковинський Данило, УПЦ КП. – Але ми змарнували можливість побудувати державу. І сьогодні розплачуємося або за нашу байдужість, або кладемо нові жертви для майбутнього. У нас вибору немає: єдина Батьківщина, єдина земля, як і єдиний Бог. І немає нікого іншого, хто би став на наш захист. Так, нам допомагають, тож вміймо це оцінити. Але мусимо власними грудьми захистити нашу Україну. Якщо б ми побудували нашу українську церкву, то неприятель не мав би по що йти. Але якщо люди не йдуть в українську Церкву, то, здається, що вони не хочуть і батьківщини…”

Більш ніж промовистими були слова священика, який представляв УПЦ (МП): “Того, хто підняв меч, чекає та сама участь – він загине від меча”. Про це РІСУ повідомила Наталія Фещук.

Міжконфесійна молитва у Чернівцях