У Києві молились за мир в Україні та світі

16.01.2015, 16:20
У Києві молились за мир в Україні та світі - фото 1

Міжконфесійна молитва за мир, ініційована «Спільнотою святого Еґідія», відбулася 15 січня в соборі Святого Олександра в Києві. Представники і прості віруючі різних конфесій молились за мир в Франції, Нігерії, Сирії. У зв’язку з днем трауру згадали також наших співвітчизників, які загинули під Волновахою.

exklusiv.gifМіжконфесійна молитва за мир, ініційована «Спільнотою святого Еґідія», відбулася 15 січня в соборі Святого Олександра в Києві (РКЦ). Духовенство та віруючі різних конфесій молились за мир у Франції, Нігерії, Сирії. У зв’язку з днем трауру згадали також наших співвітчизників, які загинули під Волновахою.

Молитва за мир зі Спільнотою св. Еґідія

Вів молитву цього вечора отець Володимир Мальчин, віце-канцлер Патріаршої Курії УГКЦ. У промові він наголосив на важливості і цінності миру у сьогоднішньому світі, засуджуючи терористичні акти в Парижі, Нігерії і безперечно в Україні, роблячи акцент на цінності людського життя, як важливо не впадати у відчай в таких обставинах, знаходити порятунок у Святому Письмі.

«Потрібно бути не тільки прохачем миру, але займати активну християнську і громадянську позицію», — зауважив священик.

Під час молитви голова «Спільноти святого Еґідія» в Україні Юрій Ліфансе назвав поіменно кожну країну, де відбуваються військові конфлікти. Учасники молитви ставили свічки за мир в цих країнах.

Молитва за мир зі Спільнотою св. Еґідія

В коментарях для РІСУ він зазначив: «Молитва за мир, яку збирає спільнота, сьогодні, на жаль, співпала з дуже трагічною подією — з трауром за загиблими в Волновасі. І це насправді дуже гіркі плоди війни, яких можна було очікувати і які надалі призводять до ще більших жертв серед мирного населення. Можна захоплюватись реакцією парижан, французів на ті теракти, які відбулися. Вони одразу вивели на вулиці десятки тисяч, через декілька днів — мільйони. Вони не говорили «проти», вони говорили «за»: за те, що кожен має право, за свободу слова, за потрібний їм мир. Це була дуже відверта реакція людей, яка йшла від серця, тому і була помічена та набула такого розголосу у світі. На жаль, сьогодні дуже багато війн, про які мало хто знає. Сьогодні ми молимось за 27 країн, де йдуть бойові дії. Ми молимося за мир і працюємо заради нього».

Про необхідність солідаризації, толерантності у ставленні один до одного зауважила учасник «Спільноти святого Еґідія» Ірина Дробот: «На сьогоднішній день є дуже багато невирішених конфліктів, про які Україна ніколи не чула, тому що ми завжди були далекі від теми війни. Так сталося, що ми тепер також у цьому дискурсі. І коли ми молимось і називаємо поіменно ті країни, ми з усім болем тепер додаємо "і за мир в Україні". Сподіваємось, що такі молитви привертатимуть увагу людей».

Коментуючи подію о. Володимир Мальчин заявив: «Тільки останнім часом ми усвідомили що означає цей Божий дар – мир, якого немає зараз в Україні та й у цілому світі. Важливо, щоб ми не тільки пам’ятали про потребу миру в Україні, де ми її гостро відчуваємо, але і в інших країнах, де існують переслідування за віросповіданням. Це дуже хороша ініціатива проводити такі молитви. Вона дає можливість зібрати представників різних конфесій, щоб разом молитися за мир і випрошувати ще більше цього Божого дару».

Молитва за мир зі Спільнотою св. Еґідія