• Головна
  • Новини
  • Церква повинна стати «польовим госпіталем» для тих, хто страждає, - папський легат до українців...

Церква повинна стати «польовим госпіталем» для тих, хто страждає, - папський легат до українців

11.12.2014, 10:40
Церква повинна стати «польовим госпіталем» для тих, хто страждає, - папський легат до українців - фото 1
Для мене дуже зворушливо бути сьогодні тут разом з вами в цьому соборі і молитися. Хочу звернутися до української молоді: ви є невід’ємною частиною історії, в якій віра виявила себе.

kri__1.gif-5.gifДля мене дуже зворушливо бути сьогодні тут разом з вами в цьому соборі і молитися. Хочу звернутися до української молоді: ви є невід’ємною частиною історії, в якій віра виявила себе.

Ці слова сказав папський легат кардинала Кристоф Шенборн, Архиєпископ Відня та Ординарій для вірних візантійського обряду в Австрії, 10 грудня під час молитовного чування за перемогу добра в Україні з нагоди 25-ї річниці здобуття свободи УГКЦ в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ в Києві.

Кардинал пригадав, що УГКЦ у своїй історії мала багато мучеників: «Я, як Архиєпископ Відня, пригадую того святого, який є фундатором вашої Церкви. Його реліквії зберігалися в храмі Святої Варвари, а зараз їх почитають в базиліці Святого Петра (священномученик УГКЦ Йосафат). Це єднання із апостолом Петром і його наступниками стало викликом і вимогою для великої жертви».

Єрарх зауважив, що 25-річчя воскресіння УГКЦ - це велике свідчення єдності із Єпископом Рима.

Він також оповів історію, яку розказував Папа Бенедикт. Мовляв, в Іраку священик Сирійської Православної Церкви був взятий в полон радикалами-мусульманами. Вони вимагали від нього зречення Папи. Але священик був не католиком, а православним. Він сказав, що не готовий цього зробити, за що йому стяли голову. «Переповідаючи це, тодішній Папа зазначав, що ця історія є зворушливим свідченням екуменізму і єднання з Римом, - продовжив він. – Сьогодні я мав велику честь пізнати і зустрітися із представниками ВРЦіРО. Маю глибоке переконання, що саме тут ця єдність є живою».

Кардинал Кристоф заявив, що те, чим живе Україна, має стати взірцем для інших країн світу. Однак, за його словами, не можна змішувати релігію із політикою. Потрібно просто зі своєю вірою намагатися служити людям. «Церква повинна стати «польовим госпіталем» для зранених людей нашого суспільства. Вона повинна виходити до тих, які страждають», - зауважив він, додаючи, що його зворушило, що саме Церква стала «польовим госпіталем» для поранених на Майдані.

«Із свідченням того, що християни в Україні «живуть», я повертатимусь назад. Я розчулений тим, що українці війну не зустрічають із ненавистю. Тільки тоді, коли ненависті немає в серцях, ми можемо перемогти зло», - сказав він. А далі українською кардинал Кристоф передав послання від Папи промовляючи: «Папа вас любить», повідомляє Департамент інформації УГКЦ.