• Головна
  • Новини
  • Блаженний Василій Величковський стане покровителем в’ячзничних капеланів УГКЦ...

Блаженний Василій Величковський стане покровителем в’ячзничних капеланів УГКЦ

11.07.2014, 16:52
Блаженний Василій Величковський стане покровителем в’ячзничних капеланів УГКЦ - фото 1
В’язничні капелани УГКЦ незабаром матимуть свого небесного покровителя. Ним стане Василій Величковський - блаженний священномученик, багатолітній в’язень радянського ГУЛАГу та місцеблюститель підпільної Греко-Католицької Церкви в Україні.

velychkovskyy-a.jpgВ’язничні капелани УГКЦ незабаром матимуть свого небесного покровителя. Ним стане Василій Величковський - блаженний священномученик, багатолітній в’язень радянського ГУЛАГу та місцеблюститель підпільної Греко-Католицької Церкви в Україні.

Покровителем в’язничних капеланів блаженного Василія урочисто оголосять 19−20 липня під час традиційної Всеукраїнської та Молодіжної прощі до Марійськогоу духовного центру Зарваниці.

Як повідомляє Департамент інформації УГКЦ, постать блаженного Василія Величковського обрано не випадково: за відмову відректися від УГКЦ він потрапив у застінки до енкаведистів, а під час перебування у надлюдських умовах у камері смертників, блаженний на власному прикладі показав, як можна зберегти людську гідність та навчати цього інших.

Керівник Відділу душпастирства у пенітенціарній службі УГКЦ о. Костянтин Пантелей зазначає, що НКВС заарештував блаженного Василія за душпастирську діяльність, а суд виніс йому найвищу міру покарання – смертну кару. Згодом вирок змінили на десять років ув’язнення у концентраційних таборах Воркути. Однак ні загроза смертної кари, ні довгі роки проведені у неволі не похитнули віри священнослужителя.

«Отримавши вирок смерті й перебуваючи впродовж трьох місяців у камері смертників, блаженний Василій опинився серед в’язнів, які з трепетом серця розуміли, що їхнє життя скоро закінчиться, і все, що стосується їхніх стосунків із Господом, набувало надзвичайно важливого значення. Як зберегти гідність? Як не впасти в розпач? Не благати про помилування? Вони зверталися до нього, щоби він укріпив їх», – зазначив о. Костянтин.