• Головна
  • Новини
  • Делагація УПЦ (МП) привезла до Києва мощі великомученика Георгія Побідоносця...

Делагація УПЦ (МП) привезла до Києва мощі великомученика Георгія Побідоносця

30.10.2013, 12:33
Делагація УПЦ (МП) привезла до Києва мощі великомученика Георгія Побідоносця - фото 1
З благословення Константинопольського Патріарха Варфоломія І і Митрополита УПЦ (МП) Володимира та за сприяння Президента України, з монастиря Ксенофонт Святої Гори Афон до України сьогодні, 30 жовтня, прибули мощі (правиця) великомученика Георгія Побідоносця.

IMG_79681-s.jpgЗ благословення Константинопольського Патріарха Варфоломія І і Митрополита УПЦ (МП) Володимира та за сприяння Президента України, з монастиря Ксенофонт Святої Гори Афон до України сьогодні, 30 жовтня, прибули мощі (правиця) великомученика Георгія Побідоносця.

В Україну святиню доставила церковна делегація на чолі з єпископом Бородянським Варсонофієм. Разом з правицею з афонського монастиря священнослужителі привезли список древньої ікони великомученика Георгія Х століття.

З благословення Митрополита Володимира у Києво-Печерській лаврі святиню зустріли єрархи УПЦ (МП), духовенство Київської єпархії, вихованці Київських духовних шкіл, вірні.

В Успенському соборі перед мощами великомученика Георгія та його іконописним зображенням священнослужителі відслужили молебень. За богослужінням молився Президент України Віктор Янукович.

Як інформує офіційний сайт УПЦ (МП), протягом наступних днів святиня перебуватиме у Стефанівському приділі Успенського собору. 4 листопада о 8-30 зустріч мощей відбудеться у столичному храмі Всіх Святих (Залізничне шосе, 3).

Мощі великомученика Георгія в Україні супроводжуватиме намісник монастиря Ксенофонт архімандрит Олексій.

Графік перебування правиці святого великомученика Георгія Побідоносця в Україні (30.10 – 05.12 2013 р.):

Києво-Печерська Лавра 30.10 – 4.11

Храм Всіх Святих м. Києва 4.11 – 10.11

Чернігівська єпархія, м. Козелець 10.11 – 10.11

Чернігівська єпархія, м. Чернігів 10.11 – 12.11

Харківська єпархія, м. Харків 12.11 – 17.11

Донецька єпархія, м. Донецьк 17.11 – 21.11

Дніпропетровська єпархія, м. Дніпропетровськ 21.11 – 26.11

Білоцерківська єпархія, м. Біла Церква 26.11 – 28.11

Житомирська єпархія, м. Бердичів 28.11 – 29.11

Житомирська єпархія, м. Житомир 29.11 – 1.12

Львівська єпархія, м. Львів 1.12 – 3.12

Спасо-Преображенський собор м. Київ 3.12 – 5.12

Довідка: святий великомученик Георгій Побідоносець (II – III ст.) виріс у Каппадокії (Мала Азія) у християнській сім’ї. Вступивши до римського війська, святий Георгій своїми ратними подвигами заслужив увагу імператора Діоклетіана і був призначений одним зі старших воєначальників. Отримавши доручення імператора про переслідування християн, Георгій відкрито проголосив себе християнином і свідомо пішов на страждання заради Христа. Після восьмиденних тяжких катувань з вимогою зректися Христа, був обезголовлений у 303 (304) році. Шанування Георгія як святого відразу розповсюдилося по всій імперії і підтвердилося багатьма чудесами.

Син хрестителя Русі великого князя Володимира князь Ярослав Мудрий був охрещений з ім’ям Георгій. На початку 11 ст. Князь Ярослав (Георгій) спорудив у Києві поблизу Софійського собору мурований чоловічий монастир на честь свого небесного покровителя – святого вмч. Георгія Побідоносця. Наразі на цьому місці розбито сквер, посеред якого на фундаменті давньоруської Георгіївської церкви височить православний хрест.