• Головна
  • Новини
  • УПЦ КП вшанувала розстріляних під Рівно українських патріотів...

УПЦ КП вшанувала розстріляних під Рівно українських патріотів

18.10.2013, 11:40
УПЦ КП вшанувала розстріляних під Рівно українських патріотів - фото 1
У Рівному в урочищі «Видумка», на місці, де в 1943 році фашисти розстріляли та спалили більше трьох тисяч українців, УПЦ КП 15 жовтня провела поминальні заходи.

DSCN0626-s.jpgУ Рівному в урочищі «Видумка», на місці, де в 1943 році фашисти розстріляли та спалили більше трьох тисяч українців, УПЦ КП 15 жовтня провела поминальні заходи.

Жалобні заходи розпочались заупокійною літією, котру очолив архиєпископ Рівненський і Острозький Іларіон (Процик).

Після заупокійної молитви він виголосив повчальне слово, у котрому зазначив, що ті, кого в цей день ми вшановуємо, вірили, що Україна стане незалежною державою і більше ніякий загарбник не прийде на її землі; а те що відбулося у 1943 р. повинно бути уроком, щоб кожен з нас боровся за вільну незалежну державу.

Потім відбувся мітинг-реквієм, по завершенні якого представники влади та громадськості поклали квіти до пам’ятного знаку, повідомляє сайт Рівненської єпархії УПЦ КП.

Довідка: У період нацистської окупації долина поблизу села Видумка (тепер південно-східна частина Рівного) з весни 1943 року стала місцем масових розстрілів в’язнів рівненської тюрми. Тут гітлерівці періодично страчували політв’язнів, їхні тіла спалювали і присипали землею. За даними Надзвичайної Комісії, що розслідувала злочини гітлерівців у місті Рівному та області в 1944 р., зазначено: «У кар’єрах біля села Видумка було розстріляно, спалено і закопано більше трьох тисяч громадян». Згодом радянська влада на кістках загиблих влаштувала сміттєзвалище.

Після здобуття Україною незалежності на місці страти наших співвітчизників Рівненська міська рада у 1993 році встановила пам’ятний знак і схвалила рішення про будівництво Пантеону Скорботи.

Вшановуючи пам’ять наших громадян, які загинули у боротьбі за незалежну державу від рук іноземних завойовників у роки Другої світової війни, Рівненська обласна рада у 2000 році прийняла рішення про встановлення 15 жовтня Днем пам’яті волинських інтелігентів.