• Головна
  • Новини
  • У Дніпропетровську вшанували пам'ять 11-ти тисяч жертв масових розстрілів євреїв...

У Дніпропетровську вшанували пам'ять 11-ти тисяч жертв масових розстрілів євреїв

10.10.2013, 16:49
У Дніпропетровську вшанували пам'ять 11-ти тисяч жертв масових розстрілів євреїв - фото 1
У парку імені Гагаріна відбувся жалобний мітинг, присвячений 72- й річниці початку масових розстрілів єврейського мирного населення в Дніпропетровську. Під час війни тут трагічно загинули 11 тисяч людей.

ffggh-s.jpgУ парку імені Гагаріна відбувся жалобний мітинг, присвячений 72- й річниці початку масових розстрілів єврейського мирного населення в Дніпропетровську. Під час війни тут трагічно загинули 11 тисяч людей.

Про це повідомляє сайт Дніпропетровської єврейської громади.

На мітингу були присутні парафіяни єврейської громади, ветерани війни, лідери польської, вірменської та азербайджанських громад міста та міжнародної громадської організації «Інститут Україніки».

Керуючий справами дніпропетровської громади Олександр Фрідкіс у вступному слові нагадав присутнім, що траурні церемонії у пам'ять 11-ти тисяч жертв масових розстрілів євреїв у дніпропетровському Ботанічному саду, незважаючи на заборони і переслідування радянського режиму, відбувалися завдяки піонерам єврейського відродження Авігдору Рабкину, Боруху Цейтліну і Віктору Гукиному. Потім цю традицію продовжили інші лідери громади. З того часу щорічно, більше двадцяти років, євреї Дніпропетровська проводять масштабні траурні заходи на місці, де були безвинно знищені їхні предки в 1941 році.

Після того, як прозвучали національні гімни України та Ізраїлю, вчитель івриту єврейської школи Ян Роговий виконав пісню «Зірка Давида».

Далі слово надали Головному рабину Дніпропетровська і Дніпропетровської області Шмуелю Камінецькому.

«Ми щороку збираємося, пам'ятаючи про те, що сталося в 1941 році, у найрадісніше свято Сімхат Тора, - зазначив рабин. - Сьогодні ми розуміємо, що ми, слава Богу, живемо в такий час, коли подібне більше не може повторитися. Наша єврейська відповідь сьогодні на ті події - ми повинні посилити віру у Всевишнього, зберігаючи традиції єврейського народу. Це дуже важливо тут, в Україні, адже це - єдина країна, де був Голокост, але де зараз процвітає єврейство, країна, в якій живе одна з найбільших єврейських громад, п'ята за величиною в світі. За це ми дякуємо Всевишньому і керівництву України».

Потім перед присутніми виступила голова дніпропетровської філії Єврейського Агентства "Сохнут - Україна » пані Ілана Шпак, яка підкреслила, що присутність на цій церемонії такої великої кількості молоді свідчить про те, що пам'ять про трагедії, що трапилася не згасає і буде продовжена в молодому поколінні.

Поминальну молитву за 11 тисячам євреїв, розстріляним у Ботанічному саду, і її переклад російською мовою прочитав Олександр Фрідкіс. На завершення мітингу школярі, а також ті, хто висловив бажання вшанувати пам'ять жертв розстрілів, запалили поминальні свічки на монументі і поклали камені (цей єврейський звичай підтримали також і представники азербайджанської та вірменської громад) та квіти до його підніжжя .