• Головна
  • Новини
  • На Івано-Франківщині перепоховано останки понад 600 осіб, страчених НКВС...

На Івано-Франківщині перепоховано останки понад 600 осіб, страчених НКВС

10.05.2013, 09:24
У Тисменицькому районі Івано-Франківської області 9 травня перепоховали жертв репресій НКВС, вбитих у 1939-1941 роках.

У Тисменицькому районі Івано-Франківської області 9 травня перепоховали жертв репресій НКВС, вбитих у 1939-1941 роках.

За повідомленням прес-служби Івано-Фроанківської архиєпархії УГКЦ, Митрополит Володимир (Війтишин) очолив перепоховання спільно з єпископом Коломийсько-Чернівецьким УГКЦ Миколаєм (Сімкайлом) та єпископатом УПЦ КП, УАПЦ.

Релігійні громади УГКЦ сіл Пшеничники, Хом’яківки, Погоні, Ректорат і студенти Івано-Франківської Духовнохї Семінарії та Академії, велика кількість мирян Івано-Франківської архієпархії, понад 100 священиків – молились Чин Христсиняського похорону, ховаючи 640-ок невинно закатованих людей серед яких більше 80-ти дітей.

«…ця трагічна подія є наукою для людства, щоб не повторювалися такі трагедії …» – Митрполит Володимир, зазначив на завершення похорону, а також зачитав лист-звернення Блаженнішого Святослава – Глави УГКЦ, який звернувся до всіх присутніх з приводу перепоховання.

Як повідомили в Івано-Франківському обласному історико-просвітницькому товаристві «Меморіал» імені Василя Стуса, згідно із історичними даними, від рук співробітників НКВС загинуло понад 600 осіб, останки яких «меморіалівці» виявили й ексгумували в селі Пшеничники Тисменицького району.

Товариство «Меморіал» вважало за необхідне перепоховати їх саме сьогодні – 9 травня, щоб «нагадати суспільству про всі жахливі сторони радянсько-німецької дружби, радянсько-німецької бійні в роки Другої світової війни». «Адже був знищений лише один тиран – гітлерівський. Інший же – сталінський – залишався і залишається безкарним, незважаючи на свої злочини проти людства і в період 1939-1941 рр, і в повоєнні роки. Свідченням цих злочинів є масове захоронення жертв НКВС в селі Пшеничники, де з більш як шести сотень знищених осіб 82 є дітьми». Розкопки поховань та висновок незалежного судмедексперта засвідчили, що на тілах загиблих не було одягу. Перепоховання останків загиблих за християнськими традиціями відбулося біля села Хом’яківка Тисменицького району. Неподалік дороги постане братська могила, на якій встановлять хрест, пройдуть поминальні заходи. У перепоховані взяли участь керівники і депутати Івано-Франківської обласної та міської рад, народні депутати від опозиційних фракцій, жителі прилеглих сіл, сотні небайдужих.