• Головна
  • Новини
  • Квітами і молитвою у Львові вшанували жертв Другої світової війни...

Квітами і молитвою у Львові вшанували жертв Другої світової війни

09.05.2013, 09:38
Квітами і молитвою у Львові вшанували жертв Другої світової війни - фото 1
Після віча учасники заходу із запаленими лампадками перейшли до Меморіального хреста на території комплексу «Цитадель», де відбулась екуменічна панахида за загиблими.

У Львові біля пам’ятника Жертвам комуністичних злочинів під час громадського віча близько 200 осіб вшанували 8 травня жертв Другої світової війни, повідомляє IA ZIK.

Вшанування розпочалось покладанням квітів, у якому взяли участь голова Львівської облради Петро Колодій, перший заступник міського голови Львова Олег Синютка, народні депутати України Ірина Фаріон, Олег Панькевич, Степан Кубів, також львівські міські та обласні депутати, громадськість.

vijna.jpg

Прозвучав гімн України, потім пам’ять жертв війни присутні вшанували хвилиною мовчання.

Під час громадського віча Петро Колодій зауважив, що сьогодні, як у всій Європі, вшановуємо пам'ять загиблих у Другій світовій війні. З його слів, дуже символічно, що у Львові це відбувається біля пам’ятника Жертвам комуністичних злочинів, а панахиду проводять біля пам’ятного хреста, де був гітлерівський концтабір. «Друга світова закінчилась у 1945 році, але не для українців. Тут, біля тієї тюрми напроти (Тюрма на Лонцького, - ред.) війна продовжувалась», - зазначив Колодій.

«Ми пам’ятаємо злочини, скоєні режимами і Гітлера, і Сталіна та схиляємо головами перед пам’яттю жертв режимів», - підкреслив голова Львівської облради.

Олег Синютка наголосив, що сьогодні Львів сумує разом зі всім світом: «Ми вшановуємо  тих, хто поліг під час Другої світової війни. Сьогодні насамперед треба говорити про тих, хто поліг за те, щоб ми могли жити у вільній та незалежній державі. Це, передусім, воїни УПА, які боролися проти двох систем – фашистської та комуністичної, воїни Червоної Армії, яких  комуністична система як гарматне м'ясо гнала на вірну смерть. Також це воїни інших країн, які полягли на українській землі».

Синютка зазначив: «Але немає прощення тим катам, які мордували людей по тюрмах, в ГУЛАГах, мордували тоді, коли війна для цивілізованого світу була уже завершена».

На вічі також виступили нардепи Ірина Фаріон та Степан Кубів, голова Львівської обласної організації Спілки офіцерів України Петро Костюк та голова Львівського обласного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів Богдан Винниченко.

Після віча учасники заходу із запаленими лампадками перейшли до Меморіального хреста на території комплексу «Цитадель», де відбулась екуменічна панахида за загиблими.