У Києві відслужили панахиду за тих, хто загинув на вулиці

04.02.2013, 14:32
У Києві відслужили панахиду за тих, хто загинув на вулиці - фото 1
У суботу, 2 лютого, бездомні люди і Спільнота Святого Егідія, за запрошенням протоєрея Павла (Кирилова), у Свято-Вознесенському храмі, що на Деміївці (Київ), зібралися на панахиду, щоб згадати про своїх друзів, що загинули на вулиці.

панахида_1.jpgУ суботу, 2 лютого, бездомні люди  і Спільнота Святого Егідія, за запрошенням протоєрея Павла (Кирилова), у Свято-Вознесенському храмі, що на Деміївці (Київ), зібралися на панахиду, щоб згадати про своїх друзів, що загинули на вулиці.

Як повідомив РІСУ Юрій Лифансе, очолив панахиду секретар Київської Митрополії, благочинний Києва протоєрей Віктор, який передав благословення Митрополита Київського Володимира і його слова про бажання передати досвід такої панахиди у всі храми. Після панахиди бездомних пригостили обідом.

Панахида_3.jpg«Наша організація Спільнота Святого Егідія уже близько 15 років дружить з бездомними, ми знаємо їх особисто і по імені, знаємо про їхнє життя, – розповідає Наталя Федорова, волонтер Спільноти, – Ми намагаємося підтримувати їх у складних життєвих ситуаціях, разом святкуємо і разом поминаємо померлих, як сьогодні. Для бездомних дуже важливо зайти в храм і брати участь в молебні, молитися за своїх друзів, близьких, які загинули. Тому що часто через свій вигляд вони соромляться зайти в храм, думають, що вони цього не достойні. Насправді ж Христос завжди був серед найбідніших людей і Церква, наслідуючи приклад Ісуса, завжди дуже близька до бідних. Бідним важливо розуміти, що вони не одні, що про них не забудуть навіть після смерті, що за їхні душі є кому молитися, що серед багатьох байдужих і холодних сердець є також і теплі серця друзів, які пам’ятають про них у найхолодніші дні».

Панахида_2.jpgЛише за 2012 р. у Україні замерзли майже 200 людей, більшість яких – на вулиці. Багато людей гинуть через відсутність медичної допомоги: бездомних жінок, що народжують, виписують із лікарні разом з кількаденними малятами на вулицю, коли швидка привозить хворих у лікарню, часто їх «просять» підписати відмову від лікування. Широкого розголосу отримав факт, коли у лютому 2011 р. лікар вивіз і залишив на морозі п’ятьох бездомних, через що загинула одна жінка. На жаль, таких історій набагато більше. 

Згадувати імена померлих друзів – це традиція Спільноти Святого Егідія, яка виникла в Римі у 1983 р. Молитва – це найкращий спосіб згадати своїх друзів, повернути їм ім’я, вважають організатори панахиди.

У Києві молебень називають «Панахидою в пам’ять про Мілу», матір великої родини, яка замерзла у центрі Києва у 2006 р. – з того часу виникла традиція згадувати бездомних, які загинули на вулиці.