• Головна
  • Новини
  • У Києві християни різних конфесій спільно помолилися за єдність...

У Києві християни різних конфесій спільно помолилися за єдність

21.01.2013, 15:25
У Києві християни різних конфесій спільно помолилися за єдність - фото 1
У спільній молитві взяло участь духовенство греко-католицької, римо-католицької, православних та протестантських Церков.

У храмі Св. Василія Великого у Києві 20 січня розпочався 46-й Тиждень молитов за єдність християн, який традиційно триває в усьому світі з 18 до 25 січня. Екуменічний молебень очолив Глава Української Греко-Католицької Церкви Патріарх Святослав (Шевчук) спільно з Папським нунцієм в Україні архиєпископом Томасом Едвардом Галліксоном.

Екуменічна молитва

У спільній молитві взяло участь духовенство греко-католицької, римо-католицької, православних та протестантських Церков. Патріарх Святослав привітав серед духовенства делегацію Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви на чолі з Главою - Архиєпископом Григорисом (Буніатяном).

Екуменічна молитва

З промовою виступив архиєпископ Томасом Галліксон. Головною темою розважання і гаслом цього екуменічного Тижня стали слова з книги пророка Міхея (6: 6-8) «Чого очікує від нас Господь?»

Тема запропонована християнами Індії, зокрема Християнським Студентським Рухом та Загальноіндійською Католицькою Федерацією Університетів, була опрацьована Світовою Радою Церков та папською Радою у справах єдності християн.

о. Ігор ШабанЗвертаючи увагу на сьогоднішню тематику, о. Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ у справах єдності християн, зазначив, що обрана тема передовсім заохочує усіх християн до справедливості – і як переконують християни Індії – її можна порівняти з ситуацією Божого люду часів пророка Міхея та найбідніших каст сучасної Індії. Нинішні індійські християни також зустрічаються з переслідуванням, несправедливістю, нехтуванням людських прав і обов’язків.

У молебні взяла участь велика кількість парафіян храму Св. Василія Великого та інших київських церков.

Довідка: Молитва за єдність християн започаткував 1908 року Пол Вотсон, американський пастор англіканського віровизнання. Цей звичай почав прийматись серед інших християн. У 30-их роках минулого сторіччя у французькому місті Ліоні о. Поль Кутюр’є надав Тижню молитви за єдність християн нового спрямування. До французьких католиків приєднались протестанти, англіканці та православні. Починаючи від 1968 року, у співзвучності з духом ІІ Ватиканського Собору, відзначення Тижня молінь за єдність розпочала вся католицька Церква, підтримуючи екуменічний шлях та діалог силою і дієвістю спільної молитви. Щороку Папська Рада сприяння єдності християн та Комісія Всесвітньої Ради Церков доручають розробити тему цього Тижня.