• Головна
  • Новини
  • Патріарх УГКЦ відкрив всеукраїнський з'їзд харизматичних спільнот і організацій...

Патріарх УГКЦ відкрив всеукраїнський з'їзд харизматичних спільнот і організацій

12.07.2012, 11:20
Лідери і члени харизматичних спільнот, організацій та шкіл України 11 липня зустрілись у Чорткові, що на Тернопіллі, щоб представити свою діяльність, обмінятись досвідом служіння та послухати офіційну думку Церкви щодо руху «Віднова у Святому Дусі».

Лідери і члени харизматичних спільнот, організацій та шкіл України 11 липня зустрілись у Чорткові, що на Тернопіллі, щоб представити свою діяльність, обмінятись досвідом служіння та послухати офіційну думку Церкви щодо руху «Віднова у Святому Дусі».

З’їзд відбувся в Управлінні Бучацької єпархії за участю Предстоятеля УГКЦ Святослава (Шевчука) та єпарха Бучацького Дмитра (Григорака), ЧСВВ.

Як повідомляє сайт Бучацької єпархії УГКЦ, на зустріч прибули представники майже 40-а харизматичних спільнот та організацій з Києва, Львова, Тернополя, Івано-Франківська, Луцька, Коломиї, Чорткова й інших міст, у тому числі зі Східної України. Це духовенство, богопосвячені особи та миряни не лише греко-католицької конфесії, а й традиційних християнських Церков.

З’їзд розпочався Акафістом Святому і Життєдайному Духові. Після відправи відбулася презентація діяльності харизматичних спільнот і організацій у присутності Патріарха Святослава та владики Дмитра. З виступів стало відомо, що нині ці угрупування мирян проводять широку діяльність на євангелізаційному полі, організовують школи християнського життя і євангелізації, курси лідерства, духовно-мистецькі фестивалі та флешмоби, Дні духовної віднови. Велику роль у житті цих мирян відіграють заступницька молитва, молитва звільнення і прославлення, а ще – постійне читання Біблії і роздуми над її мудрістю. Також харизматики ведуть благодійницьке служіння на волонтерських засадах, працюють з ув’язненими, залежними від поганих звичок, катехизують дітей, шкільну та студентську молодь, пропагують християнські ідеали у мас-медійному просторі, активно виступають за збереження життя від зачаття до природної смерті.

Як правило, діяльність харизматичних організацій супроводжує священик-духівник. Проте, виявляється, у кількох спільнотах немає такого душпастиря. Отож представники цих організацій висловили сподівання, що Церква призначатиме для них відповідного священика.

Харизматичні угрупування нині доволі активно розвиваються на теренах Східної Європи. Цьому, головним чином, сприяють УГКЦ та РКЦ. Проте учасники з’їзду висловили прохання, щоб Церква особливу увагу приділила розвитку організацій на східноукраїнських теренах, де миряни не мають можливості зустрічатись у храмі.