У Львові вшанували рабина Цві Ашкеназі

24.04.2012, 12:11
У Львові вшанували рабина Цві Ашкеназі - фото 1
Близько 50 осіб у Львові зійшлося 23 квітня на старий єврейський цвинтар, щоб узяти участь у церемонії запалювання свічок та вшанувати пам’ять видатного львівського рабина кінця XVII – початку XVIII століття Цві Ашкеназі.

Юдеї у ЛьвовіБлизько 50 осіб у Львові зійшлося 23 квітня на старий єврейський цвинтар, щоб узяти участь у церемонії запалювання свічок та вшанувати пам’ять видатного львівського рабина кінця XVII – початку XVIII століття Цві Ашкеназі.

На території старого єврейського цвинтаря, що на вул. Раппопорта у Львові, тепер діє базар, однак торгівля була припинена і поміж зачинених яток п’ятеро рабинів здійснили поминальну церемонію і запалили свічки в лампаді. Разом із рабинами молилися представники єврейської громади Львова, які отримали молитовні вірші івритом з транскрипцією та перекладом російською.

Опісля церемонії запалювання свічок, як повідомляє ЗІК, відбулася громадська панахида у виступах на якій узяли участь представники влади та дипломатичного корпусу - генеральний консул Чехії, консули США та Польщі, почесні консули Австрії, Німеччини та Мексики.

Промовці відзначали роль Львова як визначного європейського центру єврейської культури, до котрої вніс свій вагомий внесок і рабин львівської синагоги Турей Загав («Золота Роза») Цві Ашкеназі, який написав книжку релігійного і філософського спрямування «Хахам Цві».

За словами рабинів, які взяли участь у церемонії, свічки і вогонь символізують душу людини і її добрі справи у вічності. Сучасні рабини вважають себе спадкоємцями святості Цві Ашкеназі та продовжувачами його добрих справ.

«Без його знання і книжок навчання рабинів чи традиційний суд були б не можливими. За чесність і правдивість він отримав звання мудреця. А був іще й милосердним і показав усім, як слід жити для Бога і дбати про ближніх. Ці настанови у світі, де інколи люди дбають тільки про свою вигоду, є дуже важливими. Я як єврей ще недавно боявся приходити на цей цвинтар, знаючи, що тут тепер іде торгівля. І навіть подумати не міг, що хтось закрив би базар (адже це можливість заробляти людям гроші) і погодився на тиху годину молитви. За цим стоїть велике розуміння, що заробляти треба не тільки сьогоденний гріш, а й вічне спасіння. Закликаю усіх людей які живуть і працюють тут захищати це святе місце, а рабини молитимуться за вас. Переконаний: треба захищати мир покійних і живих, не можна мовчати на випадки ненависті, але не переносити недоліки окремих людей на весь народ. Такі святі місця мають бути прикладом того, як народи можуть об’єднуватися під гаслом «За життя проти смерті» – сказав місцевий рабин.

Президент Міжнародного комітету захисту історичних поховань рабин Берел Полачек, який є головою єврейського суду та засновником мережі швидкої медичної допомоги в США висловив подяку владі України та керівництву Львівської міської ради за організацію поминальної церемонії на належному рівні. Він наголосив, що для нього це є удвічі важливо, адже по батьковій лінії він є нащадком Цві Ашкеназі, а по материній – закорінений у такі галицькі міста як Белз і Жовква.

«Як посланець ортодоксальної громади Америки, яка є оплотом демократії, вважаю, що сьогоднішня подія є вагомою для всього народу України, як і для євреїв усіх країн світу. Вона свідчить про те, що у Львові шанують права людини. Рабин Цві Ашкеназі справді відомий усім насамперед своєю глибинною мудрістю і вченням. Ця львівська земля одного із найстаріших поховань у Європі є святою для євреїв, як місце вічного спочинку багатьох рабинів і провідників. Це важлива сторінка історії єврейського народі і України. Коли моя 15-річна донька попросила, щоб я взяв її з собою до Львова на цю церемонію, я відповів, що, на жаль,. цвинтар знищений, але я пообіцяв, що неодмінно візьму її сюди, коли тут буде відновлений пам’ятник і реставрований цвинтар. Нинішня подія – акт справедливості щодо минулого теперішнього і майбутнього», – наголосив рабин Берел Полачек.

Представник Львівської міськради – директор департаменту «Адміністрація міського голови» Олег Березок – передав рабину Берелу Полачеку вітальний лист від міського голови Львова Андрія Садового, у якому звучало запевнення, що Львівська міська рада і далі докладатиме зусиль для збереження українсько-єврейської культурної спадщини.

Консул США Костянтин Дубровський запевнив, що уряд США є прихильним до захисту релігійних свобод як невід’ємної частини прав людини.

«Від проголошення незалежності Україна показала себе державою, де шанують релігійну свободу. Непоправний результат Другої світової війни помітний у багатьох містах Європи. У Львові ми також бачимо цю втрату тут, на цьому місті. У США раді цій церемонії, бо вона свідчить про те, що відбувається діалог на рівні місцевої громади і влади, яка бере в цьому участь. Ми намагаємося сприяти відродженню місця пам’яті та культурної спадщини, бо це сприяє процесам громадського порозуміння. Надіюся, що цей діалог триватиме і далі», – висловив сподівання Костянтин Дубровський.

Звернення від місцевої та іноземної єврейських громад зачитав перед присутніми директор Представництва американсько-українського бюро з прав людини та дотримання законодавства Мейлах Шейхет.

«Дозвольте привітати усіх із визначною подією – вперше через 70 років після повалення тоталітарних режимів комуністичного та нацистського єврейська громада завдяки незалежності і демократичному розвитку України дістала можливість відзначити благословенну пам’ять видатного рабина міста Львова Цві Ашкеназі, який жив у Львові в кінці 16 і на початку 17 століття. Цей видатний духовний лідер, голова єврейської громади є видатним мислителем і автором твору «Хахам Цві» – збірника роздумів на релігійні і філософські теми Віри і Совісті.

Ця історична подія є дуже важливою не тільки для єврейського народу. А й для всього народу України, оскільки Цві Ашкеназі був символом Свободи і Справедливості. Його вчення є дороговказом для нас жити в гармонії, з повагою до кожного, як до живих. Так і до тих, хто перейшов у Світ Правди.

Важливо зазначити, що сьогоднішня подія пам’яті по видатному львів’янину рабину Хахам Цві відбувається вперше після початку німецько-совєтської війни 1941-1945 рр. Ця подія є яскравим прикладом покращення життя в Україні в напрямку поваги до релігійних переконань і зокрема до переконань єврейської національної меншини.

Старе єврейське кладовище у Львові міністерство культури України визнало об’єктом історико-культурної спадщини місцевого значення. Оскільки тут поховані видатні персоналії, які своєю діяльністю спричинили розвиток суспільства і його здобутки.

Сьогоднішньою подією завдячуємо діяльності уряду США та дипломатів Посольства США в Україні, Угоді 1994 р. між урядами України та США про збереження культурної спадщини, зруйнованої тоталітарними режимами, завдячуємо особистій підтримці посла США Джона Тефта, дипломатів Посольства США в Україні і впровадження ними численних наукових та культурологічних програм збереження історико-культурної спадщини як української , так і українських національних меншин, зокрема дослідження синагогального комплексу Турей Загав.

Дозвольте побажати, нехай Творець благословить народ України і всі народи світу на мир, гармонію, толерантність і процвітання!», – підсумував Мейлах Шейхет.