• Головна
  • Новини
  • До столиці Киргизії сьогодні літаком буде доставлена чудотворна Почаївська ікона Божої Матері...

До столиці Киргизії сьогодні літаком буде доставлена чудотворна Почаївська ікона Божої Матері

22.02.2012, 14:50
До столиці Киргизії сьогодні літаком буде доставлена чудотворна Почаївська ікона Божої Матері - фото 1

"Ікона буде доставлена в бішкекський аеропорт Манас, звідки хресною ходою вона буде переміщена в Воскресенський собор – центральний православний храм киргизької столиці", – уточнили в Бішкекській і Киргизькій єпархії, нагадавши про те, що християни традиційно зустрічали чудотворні ікони хресною ходою.

Почаївська_ікона.jpg"Ікона буде доставлена в бішкекський аеропорт Манас, звідки хресною ходою вона буде переміщена в Воскресенський собор – центральний православний храм киргизької столиці", – уточнили в Бішкекській і Киргизькій єпархії, нагадавши про те, що християни традиційно зустрічали чудотворні ікони хресною ходою. Про це інформує "ИТАР-ТАСС".

Між тим, від Воскресенського собору, який знаходиться в центральній частині Бішкека, повітряні ворота киргизької столиці розташовані за 30 км. Тому для бажаючих взяти участь у молебні, який відбудеться прямо в аеропорту, організована безкоштовна доставка автобусами зі столиці.

Почаївська ікона Божої Матері близько 400 років зберігається в Успенській Почаївській лаврі, де перед нею щодня читається акафіст. За кілька століть було зафіксовано понад півтисячі див та зцілень від ікони. Православні віруючі в Україні, Сербії, Болгарії та низці інших країн вважають цю ікону святинею.

За легендою, в 1340 році в районі нинішньої Почаївської лаври оселилися два ченці. Одного разу один з них після молитви побачив Богородицю, після чого разом зі своїми побратимами почав прославляти Бога і Пречисту Матір. На місці, де стояла Богородиця, залишився відбиток її правої стопи. Цей відбиток зберігся до цих пір, і він завжди заповнений водою, яка потрапляє туди прямо з каменю. І хоча численні паломники постійно беруть цю воду, її кількість не зменшується.

Що стосується появи Почаївської ікони Божої Матері, то, за однією з версій, митрополит Неофіт, перебуваючи в цих місцях, подарував її місцевій дворянці Ганні Гойській в 1559 році. Незабаром після цього мешканці почали помічати, що від ікони сходить сяйво. Незабаром власниця ікони передала її ченцям. Пізніше в цьому районі була збудована церква на честь Успіння Божої Матері, ставши частиною монастирського комплексу.

Почаївська ікона Божої Матері належить до типу "умілєніє" з поясним зображенням Богородиці, яка на правій руці тримає немовля Ісуса, а в лівій - плат, що прикриває ноги і спину Христа. На іконі видно зображення святих, а також написи грецькою мовою.