До Києва привезли чудотворну ікону

23.01.2012, 09:10
До Києва привезли чудотворну ікону - фото 1
У Десятинний монастир (на Володимирській) з Почаївської лаври на два тижні, до 2 лютого, привезли чудотворну ікону Почаївської Божої Матері та мощі преподобних Іова та Амфілохія

Почаївська_Божа_Мати.jpgУ Десятинний монастир (на Володимирській) з Почаївської лаври на два тижні, до 2 лютого, привезли чудотворну ікону Почаївської Божої Матері та мощі преподобних Іова та Амфілохія, повідомляє газета "Сегодня".

Почаївській іконі Божої Матері вже понад 400 років. Переказують, що завдяки їй, невиліковно хворі зцілюються.

Унікальні православні святині в столиці зустрічали десятки віруючих. Як повідомляють у Почаївській лаврі, молитви у цієї ікони та мощей допомогли багатьом віруючим отримати зцілення від важких хвороб, направити родичів на правильний життєвий шлях і навіть знайти загублені речі.

Найзнаменитіше диво, яке пов`язують з іконою, це позбавлення Почаївської Лаври від турецької облоги в XVII столітті. Тоді над храмом, де перебувала святиня, з`явилася Богородиця ... Турки почали в неї стріляти, проте стріли поверталися назад і ранили тих, хто їх пускав. Вороги в паніці втекли.

Довідка РІСУ:

Чудотворна Почаївська ікона Божої Матері – одна з найбільш шанованих Православнною Церквою. Зберігається у Почаївській Лаврі в Почаєві Кременецького району Тернопільської області. 

Ікона написана олійними фарбами у візантійському стилі на дошці з липи. Вона зображує Матір Божу по пояс з Богодитям на правій руці. Також на іконі зображені святі: пророк Ілля, мученик Міна, першомученики Стефан, преподобний Авраамій. Знизу – святі жінки: Параскева, Катерина, Ірина-діва. 

У 1597 році монастирю ікону подарувала багата вдова Ганна Гойська, яка володіла Почаєвом у другій половині XVI століття. Свого часу на знак вдячності за сердечний прийом цю ікону Ганні подарував грецький митрополит Неофіт. Г. Гойська просила Пречисту про зцілення сліпого від народження брата Філіпа. І сталося диво - він прозрів. Після такого дива Г. Гойська з хресним ходом перенесла її на Почаївську гору для загального поклоніння і щедро наділила монастир землями. 

У 1866 році для чудотворної ікони була виготовлена риза із золота. Для прикрас використані дорогоцінні камені.