• Головна
  • Новини
  • Під Полтавою збудують паломницький комплекс на честь болгарського хана Кубрата...

Під Полтавою збудують паломницький комплекс на честь болгарського хана Кубрата

04.01.2012, 09:32
У селі Мала Перещепина Новосанжарського району Полтавської області в 2012 році планують побудувати комплекс на честь болгарського хана Кубрата.

У селі Мала Перещепина Новосанжарського району Полтавської області в 2012 році планують побудувати комплекс на честь болгарського хана Кубрата.

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам повідомив представник Асоціації болгар в Україні, віце-президент доброчинного фонду «Хан Кубрат» Дмитро Христов.

За його словами, у першу чергу будівництва меморіального комплексу хана Кубрата входить будівництво каплиці, двоповерхового готелю для туристів, прочан і стоянки. Всі роботи профінансують спонсори.

«Цього року має відбутися Всесвітній собор болгар, присвячений 100-річчю відкриття скарбу та поховання хана Кубрата. Найбільший в Європі скарб із золотими і срібними речами (25 кг золотих і 50 кг срібних виробів) випадково виявили в 1912 році в селі Мала Перещепина. Серед них були перстень і зброя хана Великої Булгарії Кубрата. Всі ці речі зараз знаходяться в Санкт-Петербурзі в Ермітажі. У 1984 році німецький вчений Вернер, дослідивши знайдене, дійшов висновку, що це поховання хана Кубрата - засновника держави на території нинішньої України», - сказав Д.Христов.

Нагадаємо, в 2001 році в селі Мала Перещепина встановили пам'ятний знак на честь хана Кубрата.