• Головна
  • Новини
  • Мощі покровителя мирян УГКЦ - блаженного Володимира Прийми перенесуть до церкви...

Мощі покровителя мирян УГКЦ - блаженного Володимира Прийми перенесуть до церкви

21.11.2011, 12:25
Мощі покровителя мирян УГКЦ - блаженного Володимира Прийми перенесуть до церкви - фото 1
У греко-католицькій церкві Успення Пресвятої Богородиці, що у селі Страдч, для всезагального молитовного вшанування незабаром виставлять мощі блаженного мученика Володимира Прийми.

Володимир ПриймаУ греко-католицькій церкві Успення Пресвятої Богородиці, що у селі Страдч, для всезагального молитовного вшанування незабаром виставлять мощі блаженного мученика Володимира Прийми. У цьому храмі мученик служив дяком до 1941 року. Володимира Прийму також вважають покровителем мирян. Кілька днів тому спеціальна комісія ексгумувала останки блаженного, що покоїлися на парафіяльному кладовищі. Тепер у церкві готують спеціальне місце для встановлення саркофагу.

«Храм Успення Пресвятої Богородиці, куди згодом урочисто перенесуть мощі блаженного Володимира, нині перебуває на реконструкції, - прокоментув для РІСУ подію о. Павло Дроздяк, прес-секретар Львівської Архиєпархії УГКЦ. – У церкві завершуються основні роботи. Там буде споруджено бічний престіл, де виставлятимуть мощі для почитання. Зараз також вирішується ряд справ, пов’язаних з приготуванням саркофагу та релікваріуму».

Володимир Прийма загинув мученицькою смертю 26 червня 1941 року. Він служив дяком у Страдецькій церкві. Того дня, коли він разом із місцевим парохом о. Миколою Конрадом поверталися додому після сповіді хворої жінки, їх спіймали солдати НКВС і жорстоко закатували у найближчому лісі Понівечені тіла Христових мучеників поховали на парафіяльному цвинтарі Страдецької гори.

Святіший Отець Іван Павло ІІ, під час свого візиту в Україну, проголосив о. Миколу Конрада і дяка Володимира Прийму блаженними мучениками Христової Церкви.

Як повідомляє офіційний сайт Львівської Архиєпархії УГКЦ, о. Роман Тереховський, постулятор Місії «Постуляційний центр беатифікації й канонізації святих УГКЦ», впевнений, що перенесення мощів блаженного Володимира до храму і вшанування його на церковних престолах «сприятиме пожвавленню релігійного життя, усвідомлення мирянського служіння в Церкві, що так само є жертвенним».

Блаженний Володимир Прийма вважається покровителем мирян. «З мільйонів мучеників мирян багатостраждальної України він один проголошений блаженним і є уособленням усіх тих невинно убієнних за Христа», – пояснив адміністратор храму о. Іван Колтун.

Наразі ще не визначена остаточна дата урочистого внесення та встановлення у храмі мощей блаженного Володимира. Утім, як запевнив о. Павло Дроздяк, чекати на цю подію не доведеться надто довго.