• Головна
  • Новини
  • В Україні триває десятиденна міжнародна проща до Зарваниці...

В Україні триває десятиденна міжнародна проща до Зарваниці

08.08.2011, 13:44
В Україні триває десятиденна міжнародна проща до Зарваниці - фото 1

Із Самбора на Львівщині 5 серпня стартувала шоста десятиденна піша проща до Зарваниці. На сьогодні кількість учасників складає понад 300 осіб. Участь у паломництві беруть представники кільканадцятьох країн світу: Чехії, Естонії, Італії, Казахстану, Іспанії, Польщі, Росії, Португалії, Англії, Бельгії, Ізраїлю, США, Білорусі.

Проща-до-Зарваниці.jpgІз Самбора на Львівщині 5 серпня стартувала шоста десятиденна піша проща до Зарваниці. На сьогодні кількість учасників складає понад 300 осіб.

Як повідомляє Департамент інформації УГКЦ, участь у паломництві беруть представники кільканадцятьох країн світу: Чехії, Естонії, Італії, Казахстану, Іспанії, Польщі, Росії, Португалії, Англії, Бельгії, Ізраїлю, США, Білорусі.

Серед паломників є й діти – загалом 18 юних учасників, наймолодшому з яких – 8 років.

Прочани несуть із собою двобічну ікону, що є давньою історичною галицькою традицією. Ікону написав саме для цього паломництва іконописець о. Михайло Олійник (Самбірсько-Дрогобицька єпархія). На одному боці ікони зображено Богородицю «Одигітрію», а на іншому – сюжет втечі Пресвятої родини в Єгипет.

Довідка РІСУ

Марійський духовний центр у селі Зарваниці Теребовлянського району на Тернопільщині внесено до переліку 15 найвизначніших святинь католицького світу, пов’язаних із об’явленням Діви Марії. Існує легенда, що один із ченців Києво-Печерської лаври, коли татари палили місто, врятувався і вирушив на захід. Багато днів блукав лісами і болотами. З надією на спасіння не переставав молитися до Богородиці. Вона з’явилася йому уві сні біля джерела і попросила залишитися у цьому куточку.

Першу церкву на цій місцині збудував князь Василько Теребовлянський. Заблукавши під час полювань у лісі, він важко захворів. Його знайшов чернець, що жив у печері, й благословив чудотворною іконою, на якій була зображена Діва Марія. Князь видужав і як дар за спасіння збудував храм.

За останні кілька років Марійський духовний центр у Зарваниці розбудувався. На його території та поблизу – п’ять церков, під лісом – хресна дорога з образами. Для прочан зведено спеціальний будиночок і трапезну.