• Головна
  • Новини
  • У Донецьку розпочалася екуменічна акція з рідкісною іконою Фатімської Богородиці...

У Донецьку розпочалася екуменічна акція з рідкісною іконою Фатімської Богородиці

14.07.2011, 17:20
У Донецьку розпочалася екуменічна акція з рідкісною іконою Фатімської Богородиці - фото 1

На початку липня 2011 року в Донецьку стартувала екуменічна акція «Від Сходу до Заходу (Мал.1, 11): Фатімське благословення – Україні». Під час заходу рідкісна ікона Пресвятої Богородиці Фатімської «Тобою єдність» подолає тривалий шлях майже в 30 тисяч кілометрів по святих місцях світу, пов'язаних з Дівою Марією.

Ікона_Фатімської_Богородиці.jpgНа початку липня 2011 року в Донецьку стартувала екуменічна акція «Від Сходу до Заходу (Мал.1, 11): Фатімське благословення – Україні». Під час заходу рідкісна ікона Пресвятої Богородиці Фатімської «Тобою єдність» подолає тривалий шлях майже в 30 тисяч кілометрів по святих місцях світу, пов'язаних з Дівою Марією. Закінчиться подорож ікони в Україні хресною ходою по всіх областях, з благословенням Богородиці народові України, інформує сайт Донецько-Харківського екзархату УГКЦ.

З 8 по 18 липня здійснюється паломництво з іконою по Святій Землі, яке почалося в Єрусалимі, на місці народження Богородиці. Потім ікону привезуть до Назарета, Вифлиєма, Константинополя, на аудієнцію Вселенського Патріарха Варфоломія; з нею паломники відвідають місця з’явлень Богородиці у Влахерні, Ефесі. У Ватикані ікону благословить Папа Римський; в Італії її можна вшановуватимуть біля святинь Богородиці в Римі та в містах Лорето й Менторелле. У Польщі ікона побуває на святому місці в Ченстохові, в Німеччині відвідає Трір, Кельн, Аахен, Альтетінг, Кевелар. У Франції доторкнеться до найбільших святинь Парижа, Шартра, Лурда, Ла Салетт, в Іспанії – Монтсеррат і Гарабандала, повідомляє сайт.

Крайнім місцем європейського паломництва буде містечко Фатіма в Португалії, на честь якого і названа ікона, на згадку про з’явлення Богородиці, які відбулися тут у 1917 році. Потім паломництво продовжиться в Маріацелі (Австрія) і закінчиться на горі Афон (Греція). Опісля ікону повернуть в Україну, де вшанувати її зможуть мешканці й гості великих міст.

Як йдеться у повідомленні, ікона Пресвятої Богородиці Фатімської «Тобою єдність» була спеціально написана для цієї акції «за натхненням згори, яке було одному донецькому священикові минулого року 13 травня, у річницю об’явлення Богородиці у Фатімі (Португалія)».

За повідомленням сайту, «задля натхнення виконавців Свої волі Богородиця через місяць після написання ікони явила дивовижне знамення. На захисному склі ікони з'явилося її контурне зображення – точна копія фігури Богородиці, а також елементи зображення, які відсутні на самій іконі, але відповідно до богослов’я ікони, маються на увазі - в центрі відбитка ікони, у районі медальйону з церковнослов’янським словом «сердце» є зображення серця. Воно символізує серце Божої Матері, що страждає за рід людський. По молитвах перед іконою багато людей вже отримують підтвердження своїх молитов, різні знамення і зцілення. Свідоцтвом тому є численні записки з проханнями до Марії, які паломники залишають прямо на іконі».

У періоди, коли ікона не мандрує світом, вона міститься в козацькому храмі Різдва Христового міста Донецька на проспекті Б. Хмельницького, 84. Надалі спеціально для неї на Донеччині буде побудовано Марійський духовний центр Пресвятої Богородиці Фатімської. Він, як зазначено в повідомленні сайту Донецько-Харківського екзархату УГКЦ, стане місцем паломництва «як для православних християн, так і для християн-католиків зі всього світу – для всіх, хто вшановує Божу Матір»