• Головна
  • Новини
  • Пам’ятати заради миру: у Львові відбулася акція пам’яті жертв Другої світової війни...

Пам’ятати заради миру: у Львові відбулася акція пам’яті жертв Другої світової війни

09.05.2011, 15:00
Вже вшосте комісія «Справедливість і мир» УГКЦ, Інститут релігії та суспільства УКУ разом з представниками різних конфесій 8 травня, у світовий день пам’яті жертв Другої світової війни, провели молитовну акцію на могилах жертв цієї війни у Львові.

Рабе МордехайРозпочалась акції біля пам’ятного каменя на місці колишнього Янівського концентраційного табору. Один з перших виступаючих рабин хасидської спільноти Львова Мордехай Болд зробив наголос, що не можемо мовчати ні про минуле, ні про сьогодення. Він також помолився за жертвами концтабору і подякував організаторам за цей захід.

Заступник міського голови Львова з гуманітарних питань Василь Косів звернув увагу, що люди під час війни мріяли про мир. Натомість ті, хто зараз багато говорять про вшанування переможців у війні, сіють не мир, а провокують незгоду. Тому молитва за жертвами має нести мир.

Покладання свічок«Вони не чули голосу Божого, а заклики своїх вождів», — сказав про тих, хто розв’язав війну, пастор німецької лютеранської громади Микола Бендус. — «Ми з вами, коли стоїмо тут, повинні подумати, що потрібно зробити, щоби не допустити повернення тих жахіть».

Після цих виступів учасники акції запалили свічки біля пам’ятного каменя та вшанували жертв концтабору хвилиною мовчання.

Слідуючи до місця наступної зупинки, вони зупинилися і помолилися біля поля на Янівському кладовищі, де поховані українські січові стрільці та бійці Української Галицької Армії, які полягли за незалежність України у 1918-1920 рр.

Молитва на місці поховання жертв серед цивільного населення ЛьвоваБіля монументального знаку на місці поховання жертв серед цивільного населення Львова спочатку поминальну молитву здійснив рабин спільноти прогресивного юдаїзму Сіва Файнерман, а потім разом відправили панахиду священики УАПЦ і УГКЦ оо. Володимир та Богдан і єромонах-василіянин Севастіян. Після панахиди присутні поставили свічки і рушили до місця поховань німецьких військовополонених, які перебували у Львові у 1945-1949 рр.

На могилах німецьких військовополоненихЦе поховання Мирослав Маринович, президент Інституту релігії тат суспільства УКУ, назвав особливо символічним, оскільки самі могили полонених німців перебувають у занедбаному стані. «Як ми повинні ставитися до тих, хто взяв на себе відповідальність за розв’язання війни? Не тільки ті, що тут були поховані, а саме німецькі солдати і генерали, є відповідальні за розв’язання війни. І сталінський режим взяв участь у 1939 році у початку війни, коли разом з нацистським режимом вирішили перекроїти світ, тим самим перекроївши людські душі. З того часу розпочалися людські трагедії. І як нам ставитися до винуватців тих страхітливих злочинів? Християнська релігія говорить дуже просто: ми повинні молитися за їхні душі. Коли душі постають перед Богом, вони бачать і знають свою провину, вони тяжко мучаться за своїх гріхи, які вони учинили в земному житті. І кожен з нас несе на собі якийсь гріх. Напевно в очах Божих кожне відступлення від Його закону є злочином. І не нам судити чий гріх, чий злочин в очах Божих є більшим. А нам потрібно іти за покликом Його. І коли ми бачимо перед собою оті запущені, але, слава Богу, трішечки доглянуті могили, ми хочемо усі разом сьогодні молитися за душі тих німецьких військовополонених, які тут поховані», — сказав Мирослав Маринович.

Останнім зі словом звернувся представник євангельських християн пастор Дмитро Семченко. Зокрема, він закликав до молитви прощення за загарбників, які тут поховані. «Багато з них, обдурених ідеями нацизму, загинули, навіть не відаючи свого злочину. Бог сказав молитися нам за тих, хто нас переслідує, тим самим ви привернете страх на їх голови», — сказав він. — «Сьогодні ця молитовна хода є молитвою згоди, молитвою за мир. І ми пам’ятаємо що тоді відбулося і не хочемо, аби це повернулося». Пастор Семченко також сказав, що ця молитва є також і молитвою за владу, бо «як сказано, моліться за владу, щоби вона нам гарантувала тихе та мирне життя».

Опісля учасники акції поставили запалені свічки і на могилах німецьких військовополонених.

Загалом в акції взяло участь близько 20 осіб, серед яких представники 2 юдейських громад, священики і віруючі УАПЦ, УГКЦ, ХВЄ, ЄХБ. Офіційно від участі в акції відмовилися у Львівській єпархії УПЦ (МП). Зі свого боку організатори акції запевнили, що вона відбудеться і наступного року.

Як РІСУ повідомляла, сьогодні в Українському Католицькому Університеті також відбудеться відкритий семінар «Політика пам’яті про Другу світову війну в Україні». Запрошений доповідач – Владислав Гриневич, Інститут політичних і етнонаціональних досліджень імені І.Ф.Кураса НАН України (Київ).

Пам’ятати заради миру: у Львові відбулася акція пам’яті жертв Другої світової війни - фото 54764
Пам’ятати заради миру: у Львові відбулася акція пам’яті жертв Другої світової війни - фото 54766
Пам’ятати заради миру: у Львові відбулася акція пам’яті жертв Другої світової війни - фото 54767
Пам’ятати заради миру: у Львові відбулася акція пам’яті жертв Другої світової війни - фото 54768
Пам’ятати заради миру: у Львові відбулася акція пам’яті жертв Другої світової війни - фото 54770
Пам’ятати заради миру: у Львові відбулася акція пам’яті жертв Другої світової війни - фото 54771
Пам’ятати заради миру: у Львові відбулася акція пам’яті жертв Другої світової війни - фото 54772
Пам’ятати заради миру: у Львові відбулася акція пам’яті жертв Другої світової війни - фото 54774
Пам’ятати заради миру: у Львові відбулася акція пам’яті жертв Другої світової війни - фото 54775
Пам’ятати заради миру: у Львові відбулася акція пам’яті жертв Другої світової війни - фото 54776
Пам’ятати заради миру: у Львові відбулася акція пам’яті жертв Другої світової війни - фото 54777
Пам’ятати заради миру: у Львові відбулася акція пам’яті жертв Другої світової війни - фото 54778
Пам’ятати заради миру: у Львові відбулася акція пам’яті жертв Другої світової війни - фото 54779
Пам’ятати заради миру: у Львові відбулася акція пам’яті жертв Другої світової війни - фото 54780
Пам’ятати заради миру: у Львові відбулася акція пам’яті жертв Другої світової війни - фото 54781