• Головна
  • Новини
  • 17-18 липня відбудеться Всеукраїнська проща до Марійського духовного відпустового центру Зарваниця...

17-18 липня відбудеться Всеукраїнська проща до Марійського духовного відпустового центру Зарваниця

13.07.2010, 16:45
17-18 липня відбудеться Всеукраїнська проща до Марійського духовного відпустового центру Зарваниця - фото 1
Очікується, що 17-18 липня на прощу прибуде близько 100 тисяч паломників із різних куточків України та світу. Вже до участі зголосилися паломники з 18 областей України, а також із Казахстану та Німеччини.

Zarvanutzya.jpgУ прощі, присвяченій року монашого покликання, візьмуть участь паломники з різних областей України та закордону. Владика Василій Семенюк, єпарх Тернопільсько-Зборівський УГКЦ, затвердив програму паломництва.

За повідомленням прес-служби Тернопільської Облдержадміністрації, Голова ОДА Михайло Цимбалюк 13 липня на нараді подякував єпарху Тернопільсько-Зборівському УГКЦ владиці Василію Семенку за працю з відродження Марійського духовного центру в Зарваниці та закликав присутніх керівників долучитися до цієї доброї справи.

Як зазначив владика Василій, очікується, що 17-18 липня на прощу прибуде близько 100 тисяч паломників із різних куточків України та світу. Вже до участі зголосилися паломники з 18 областей України, а також із Казахстану та Німеччини. Очікується й приїзд офіційних осіб, як представлятимуть Апостольську столицю.

TSumbalyuk.jpgЗважаючи на велике значення цієї події голова обласної державної адміністрації закликав усі служби долучитися до організації належного перебування прочан у цьому Чудотворному місці.

Представникам міліції голова облдержадміністрації доручив забезпечити охорону правопорядку та громадського спокою, а також організувати парковку автотранспорту на прилеглих до Зарваниці територіях.

Представники МВС та МНС, військові, розіб’ють у цьому населеному пункті наметові містечка та організують роботу польових кухонь, що дозволить додатково забезпечити харчуванням прочан.

Розпорядився керівник області й щодо ремонту дорожнього покриття та встановлення стаціонарного освітлення на небезпечних ділянках доріг, які ведуть до Зарваниці.

Особливу увагу буде приділено й медичному забезпеченню паломників – в часі прощі у селі чергуватимуть чотири сучасні реанімобілі, а у місцевому фельдшерсько-акушерському пункті діятиме цілодобовий медичний штаб. Забезпечуватимуть медики надання необхідної допомоги й на шляхах, якими йтимуть до святині паломники – тут діятимуть мобільні медичні групи.

Аби прочани могли без труднощів відшукати дорогу до Чудотворного місця на в’їздах в область та Теребовлянський район встановлять стаціонарні великорозмірні карти-схеми, на яких буде позначено шлях прочан.

Михайло Цимбалюк наголосив, що потрібно докласти всіх зусиль, аби Зарваниці гідно зустріла прочан, як правдивий європейський відпустовий паломницький центр, до числа яких вона по праву належить.

Довідка РІСУ: Марійський духовний центр у селі Зарваниці Теребовлянського району на Тернопільщині внесено до переліку 15 найвизначніших святинь католицького світу, пов’язаних із об’явленням Діви Марії. Існує легенда, що один із ченців Києво-Печерської лаври, коли татари палили місто, врятувався і вирушив на захід. Багато днів блукав лісами і болотами. З надією на спасіння не переставав молитися до Богородиці. Вона з’явилася йому уві сні біля джерела і попросила залишитися у цьому райському куточку.

Першу церкву на цій місцині збудував князь Василько Теребовлянський. Заблукавши під час полювань у лісі, він важко захворів. Його знайшов чернець, що жив у печері, і благословив чудотворною іконою, на якій була зображена Діва Марія. Князь видужав і як дар за спасіння збудував храм.

За останні кілька років Марійський духовний центр у Зарваниці розбудувався. На його території та поблизу – п’ять церков, під лісом – Хресна дорога з образами. Для прочан зведено спеціальний будиночок та трапезну.

ПРОГРАМА ПАЛОМНИЦТВА:

Субота, 17 липня

11.00 – Реєстрація паломників.

13.00 – Конференція на тему покликання (парафіяльна Церква).

16.00 – Вервиця на площі біля Собору Зарваницької Матері Божої.

17.30 – Посвячення води в купелі св. Анни.

19.30 – Вечірня (каплиця біля парафіяльної Церкви).

20.30 – Свята Літургія (каплиця біля парафіяльної Церкви).

22.30 – Похід зі свічками до джерела. Молебень до Пресвятої Богородиці. Водосвяття.

24.00 – Хресна дорога. Концерт на Співочому полі. Чування в Соборі, в підземні та надбрамній Церквах.

Неділя, 18 липня

7.00 – Утреня у Соборі.

8.30 – Хресний хід від Собору до подіуму.

9.00 – Урочиста Архиєрейська Свята Літургія, яку очолить Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Любомир Кардинал Гузар у співслужінні голови Єпископської Конференції Італії, архиєпископа та митрополита Генуї його еміненції Анжело Кардинала Баньяско (подіум на Чудотворному місці). Посвячення води та релігійної атрибутики.

12.00 – Свята Літургія у Соборі та парафіяльній Церкві.

14.00 – Свята Літургія у Соборі.

ТЕРНОПІЛЬ