• Головна
  • Новини
  • В Україні вперше перебувають мощі однієї з найшанованіших католицьких святих – Терези від Дитятка Ісуса...

В Україні вперше перебувають мощі однієї з найшанованіших католицьких святих – Терези від Дитятка Ісуса

21.04.2010, 14:16
В Україні вперше перебувають мощі однієї з найшанованіших католицьких святих – Терези від Дитятка Ісуса - фото 1
Реліквії привезли із Франції на запрошення Конференції римо-католицьких єпископів України. Безпосередньою організацією туру займаються отці-кармеліти з Бердичева.

arton3162w.jpgКИЇВ – Мощі Терези від Дитятка Ісуса перебувають в Україні з 5 квітня по 10 червня. Їх можна буде вшанувати в усіх римо-католицьких дієцезіях країни. Мощі побувають у кількох десятках великих і малих міст. Реліквії привезли із Франції на запрошення Конференції римо-католицьких єпископів України. Безпосередньою організацією туру займаються отці-кармеліти з Бердичева.

За повідомленням УНІАН-релігії, зараз мощі святої Терези від Дитятка Ісуса знаходяться у Луцькому кафедральному соборі святих Петра й Павла. Сьогодні святиня вирушить до Рівного у костел святих Петра і Павла, де знаходитиметься до 24 квітня.

20 квтітня у Луцькому костелі відбулася велелюдна меса за участю духовенства та паломників із Волинської та Рівненської областей під проводом єпископа-ординарія Луцької дієцезії Маркіяна Трофим’яка.

Свята Тереза є покровителькою Луцької дієцезії РКЦ. Попередник сьогоднішнього єпископа, єпископ-ісповідник Адольф Шельонжек був присутній на канонізації святої Терези у Ватикані і так захопився її духовністю, що обрав за покровительку Луцької дієцезії. Після перерви, спричиненої радянським атеїзмом, новий єпископ Маркіян Трофим’як особисто звернувся з цього приводу до Папи Івана Павла ІІ і той підтвердив статус Святої Терези як патронки Волині.

Свята Тереза народилась 2 січня 1873 року у французькому містечку Алансон, була дев’ятою дитиною у глибоко віруючій родині Луї та Зелі Мартен. До Кармелю, де вже знаходились її старші сестри, Тереза вступила у 15 років. Про дозвіл на вступ до монастиря з суворим статутом у такому ранньому віці Тереза під час аудієнції особисто просила у Папи Римського.

Перебуваючи у Кармелі, свята Тереза відкриває власний духовний шлях – малу дорогу духовного дитинства. Цей шлях ціллковитої довіри Господу, дорогу «малих справ» Тереза описує у кількох рукописах, зроблених за проханням настоятельки. Пізніше вони лягли в основу книги «Історія однієї душі».

Помирає Тереза 30 вересня 1897 року від туберкульозу, у неповні 25 років, останні 9 років життя не залишала кармелітського монастиря у Ліз’є. Внутрішнє життя святої Терези було настільки прихованим, що незадовго до її смерті хтось з сестер у монастирі щиро знизував плечима: «що писати про неї у після смертному циркулярі?» Втім, «Історія однієї душі», яка вийшла через рік після смерті святої і відразу стала бестселером.

Папа Римський святий Пій Х, який канонізував Терезу у 1925 р., назвав її «найбільшою сучасною святою». 1927 року він оголосив святу Терезу покровителькою місій, на рівні з св. Франциском Ксаверієм. 1997 року Папа Іван Павло ІІ настільки високо оцінив Терезину «малу дорогу», що оголосив святу Терезу від Дитятка Ісуса і Пресвятого Обличчя Вчителем Вселенської Церкви. До неї цього титулу удостоїлись лише дві жінки – св. Тереза Авільська (реформаторка ордену кармелітів) і св. Катерина Сієнська.

Після смерті мощі святої побували у десятках країн, практично в усьому світі. Відомі численні випадки зцілень і чудес за посередництвом святої.