У Києві перебуває Вифлеємська ікона Божої Матері

05.04.2010, 11:39
Святиню привезла з Єрусалима разом з Благодатним вогнем офіційна делегація Української Православної Церкви.

КИЇВ – Святиню привезла з Єрусалима разом з Благодатним вогнем офіційна делегація Української Православної Церкви. Вифлеємська ікона Божої Матері буде в Києві до 11 квітня у дерев’яному храмі на честь Усіх святих на місці будівництва кафедрального собору УПЦ. Поклонитися святині мають змогу всі бажаючі.

Як повідомляє УНІАН, Вифлеємська ікона Божої Матері та Благодатний вогонь були урочисто внесені на територію Лаври, після чого Митрополит Володимир відправив перед образом Богородиці молебень і благословив усіх присутніх свічками, запаленими від Благодатного вогню.

У день Великодня хресною ходою із Благодатним вогнем ікону перенесено до місця будівництва Свято-Воскресенського кафедрального собору в Києві (Залізничне шосе, 3).

Вифлеємська ікона прославилася багатьма чудесами вже у наш час. За традицією, перед цією іконою, що знаходиться перед входом у печеру, де народився Христос, моляться про дарування дітей, про їхнє благополуччя і про сімейне щастя.

Ікона була пожертвувана в базиліку Різдва Христового Російським імператорським домом. Це єдина з ікон Божої Матері, на яких Пресвята Діва усміхається. Ікона відноситься до типу «Одигітрія» («Дороговказниця») – зображення Богородиці з отроком на руках.

За переказами, євангеліст Лука написав три образи такого типу: Єрусалимський, Царградський і Ефеський. Найбільш знаменитий Єрусалимський образ. У 463 році його було перенесено до Константинополя. Вважається, що саме завдяки заступництву Єрусалимської ікони візантійські війська відбили напад скіфів. У 988 році ікону подарували в Корсунь святому рівноапостольному князю Володимиру. Незабаром образ Богородиці Одигітрії став одним з найпоширеніших на Русі.

На Вифлєемській іконі Пречиста Діва зображена з Немовлям Христом. У лівій руці Немовляти символ царственої влади, правою Він благословляє тих, хто молиться перед образом Його Пречистої Матері. Божа Матір вказує на Спасителя, будучи Дороговказницею, що веде до Христа, від гріха - до спасіння.