• Головна
  • Новини
  • Матеріал «Страни.ua» про надання Томосу створює ризик розпалювання релігійної ворожнечі – Незалежна медійна рада...

Матеріал «Страни.ua» про надання Томосу створює ризик розпалювання релігійної ворожнечі – Незалежна медійна рада

26.10.2018, 18:37
Матеріал «Страни.ua» про надання Томосу створює ризик розпалювання релігійної ворожнечі – Незалежна медійна рада - фото 1

На думку Незалежної медійної ради, при підготовці статті інтернет-видання «Страна.ua» «“Под громкие аплодисменты не дали Томос. Что означают решения Константинополя по Украине”» були порушені стандарти журналістики, а матеріал може провокувати релігійну ворожнечу між вірянами УПЦ МП та УПЦ КП і УАПЦ.

На думку Незалежної медійної ради, при підготовці статті інтернет-видання «Страна.ua» «Под громкие аплодисменты не дали Томос. Что означают решения Константинополя по Украине» були порушені стандарти журналістики, а матеріал може провокувати релігійну ворожнечу між вірянами УПЦ МП та УПЦ КП і УАПЦ. Відповідний висновок НМР оприлюднила 25 жовтня, повідомляє "Детектор медіа".

Матеріал «Страни.ua» про надання Томосу створює ризик розпалювання релігійної ворожнечі – Незалежна медійна рада

Матеріал вийшов на сайті «Страна.ua» 13 жовтня 2018 року. У самому матеріалі журналістка видання Галина Студеннікова намагається пояснити для читачів, що означає прийняття рішень на Вселенському Соборі у Стамбулі 11 жовтня 2018 року для України.

На думку НМР, наскрізним для матеріалу є найменування представників УПЦ КП та УАПЦ розкольниками, а також твердження щодо легалізації розколу Константинопольським патріархом Варфоломієм. Рішення Собору коментують представник УПЦ МП архиєпископ Климент (Вечеря), народний депутат Вадим Новинський та політтехнолог Руслан Бортник.

«Видання намагається ілюстративно зобразити територію, на яку поширювалася юрисдикція Київського патріархату станом на 1686 рік, щоби змалювати територію потенційного поширення ставропігії, а також ставить запитання: «Будут ли теперь захваты храмов?»  Ідеться у висновку.

Щодо стандартів журналістської діяльності, то Незалежна медійна рада наголосила на необхідності дотримуватися стандартів у новинно-аналітичних матеріалах. Водночас НМР зазначає, що текст рішення передано достовірно, «онлайн-видання надає змогу дійти до первинного джерела тексту та ознайомитися з ним». Однак, зазначає НМР, невідомим для читача є джерело походження мапи, яка ілюструє території, підконтрольні Київському патріархату станом на 1686 рік, що не дозволяє верифікувати її.

Стосовно збалансованості, НМР зазначає, що в матеріалі бракує точки зору УПЦ КП та УАПЦ.

«Задля коментування тематики було взято коментарі та цитати із фейсбук-матеріалів політтехнолога Руслана Бортника, журналіста Дениса Поповича та народного депутата України Вадима Новинського, а також представника УПЦ МП архиєпископа Климента (Вечері), що транслюють подібну позицію. Крім того з матеріалу не зрозуміло, яким чином Денис Попович та Руслан Бортник дотичні до церковної тематики й можуть виступати експертами в ній», – йдеться у висновку.

Незалежна медійна рада також наголосила, що методи розпалювання ворожнечі можуть набувати неочевидних словесних форм та створюватися радше з контекстуального сприйняття певного контенту загалом. Хоча, зазначає НМР, в цій статті не застосовуються прямі заклики до розпалювання міжконфесійної ворожнечі, однак проводиться чітка лінія поділу між різними конфесіями.

«Потенційно саме така інформація може призвести до відновлення релігійної боротьби в Україні, загострень та екстремізму, зокрема з використанням фізичного насильства. Саме тому матеріал порушує заборону використання інформації для розпалювання релігійної ворожнечі», – підсумовує НМР.

Із повним текстом висновку можна ознайомитися тут.