• Головна
  • Новини
  • Під час Великодніх свят НТКУ несправедливо присвятила телеефір лише одній конфесії, - заява УПЦ КП...

Під час Великодніх свят НТКУ несправедливо присвятила телеефір лише одній конфесії, - заява УПЦ КП

12.05.2016, 11:34
У Київському Патріархаті виловили невдоволення політикою керівництва НТКУ щодо дотримання ними балансу трансляції Великодніх Богослужінь з різних Церков. УПЦ КП, зокрема, обурило, що весь нічний ефір телеканал присвятив лише одній конфесії.

У Київському Патріархаті виловили невдоволення політикою керівництва НТКУ щодо дотримання ними балансу трансляції Великодніх Богослужінь з різних Церков. УПЦ КП, зокрема, обурило, що весь нічний ефір телеканал присвятив лише одній конфесії.

Про це йдеться у заяві прес-центр Київської Патріархії.

Автори документу нагадують, що впродовж останніх років склалася традиція, згідно із якою телебачення транслює Богослужіння з різних київських храмів, у тому числі й з Володимирського собору.

«На превеликий жаль, цього року традиція була брутально порушена і у Великодню ніч віруючі не мали змоги бачити на Першому каналі Українського телебачення Богослужіння українською мовою. Бо весь нічний ефір був «викуплений» для трансляції служби Московського Патріархату», - пишуть вони.

Прес-центр Київської Патріархії зазначає, що НТКУ існує на кошти платників податків, серед яких є мільйони вірних Київського Патріархату, а за даними соціологічних опитувань, понад 40% жителів України підтримують саме УПЦ КП. Однак приєднатися до спільної молитви через телебачення вони цього річ були позбавленні.

«Відомо, що Московський Патріархат в Україні може похвалитися численними спонсорами мільйонерами і мільярдерами, особливо з числа наближених в минулому до влади, які здатні оплачувати ефіри для цієї конфесії. Відомий своєю позицією телеканал «Інтер» також роками виступає інформаційним спонсором Церкви Московського Патріархату – що теж нікого особливо не дивує.

Але викликає величезний подив те, що Перший канал Українського телебачення, який втішається статусом суспільного мовника, ставить питання трансляції Великоднього Богослужіння на комерційну основу і надає великодній ефір за плату. Це змушує запитати: а якби щедро заплатили, то можливо Перший канал транслював би Великоднє служіння самого Московського Патріарха Кирила з Білокам’яної? Чи на День Перемоги на комерційний основі визначалося б, транслювати державні заходи з Києва або з інших місць святкування?», - запитують у Київській Патріархії.

Нагадаємо, напередодні Великодня, Патріархія Української Автокефальної Православної Церкви надіслала лист керівнику UA:Першого каналу Зурабу Аласанії з проханням висвітлити Пасхальну Службу, так як це було протягом багатьох років. Офіційної відповіді УАПЦ не отримала, зате по телефону секретарю Патріархії сповістили, що трансляція відміняється і причину озвучити поки не можуть.