• Головна
  • Новини
  • Прес-центр Київської Патріархії підловив УНІАН-релігії на перекручуванні фактів (оновлено)...

Прес-центр Київської Патріархії підловив УНІАН-релігії на перекручуванні фактів (оновлено)

26.03.2015, 15:10

Прес-центр УПЦ КП звинувачує інтернет-видання УНІАН-релігії у провокації та свідомому перекручуванні слів Патріарха Філарета. Виданню, зокрема, закидають те, що воно приписало Предстоятелю Київського Патріархату твердження, що Донбас не є українською землею, а усі мешканці Луганської та Донецької областей є винуватцями нинішніх нещасть.

Прес-центр УПЦ КП звинувачує інтернет-видання УНІАН-релігії у провокації та свідомому перекручування слів Патріарха Філарета. Виданню, зокрема, закидають те, що вони приписали Предстоятелю Київського Патріархату твердження, що Донбас не є українською землею, а усі мешканці Луганської та Донецької областей є винуватцями нинішніх нещасть.

«23 березня 2015 р. інформаційний проект «УНІАН-релігії» з посиланням на сайт УПЦ Київського Патріархату розповсюдив «сенсаційну новину», нібито Патріарх Філарет у своїй проповіді 22 березня 2015 р. заявив, що Донбас не є українською землею. Новина була штучно складена з окремих уривків тесту проповіді, підібраних та скорочених таким чином, щоби у читача викликати негативне враження про Предстоятеля Київського Патріархату та його позицію», - йдеться у матеріалі, розміщеному на офіційному сайті УПЦ КП.

Прес-центр УПЦ КП визнає, що розшифровка проповіді Предстоятеля, яку здійснив співробітник Прес-центру Київської Патріархії є неякісною.

«Однак це не знімає головної відповідальності за поширення спотвореної інформації з авторів «новини», опублікованої проектом «Релігії». З цілого контексту проповіді, так само, як і з численних попередніх публічних заяв Патріарха є абсолютно очевидним, що Предстоятель Київського Патріархату визнає Донбас українською землею. Підтвердженням цього є українська мова корінних жителів краю. Однак авторам «новини» було потрібно не висвітлити справжній зміст позиції Патріарха, а створити інформаційний привід для її дискредитації.

Також, щоби створити враження, ніби Патріарх покладає провину за події на Донбасі на всіх жителів краю, автори «сенсації» свідомо не подали суттєве уточнення Предстоятеля, що він звинувачує не всіх жителів, а сепаратистів та їхніх натхненників у Москві. Те саме стосується і маніпуляції зі словами Патріарха про те, що захищати Україну від агресора зі зброєю в руках не є гріхом.

З професійної точки зору «сенсаційна новина» виглядає не як така, що написана і розповсюджена для кращого інформування читачів про позицію Предстоятеля УПЦ Київського Патріархату, а як замовний матеріал і елемент інформаційної боротьби проти УПЦ КП. Подальше використання цього матеріалу різними представниками Московського Патріархату, поширення коментарів про нібито «сепаратистські заяви глави УПЦ КП» лише підтверджує цю думку», - зазначають у Київській Патріархії.

«Для кращого розуміння події слід також знати, що спецпроект агенції УНІАН «Релігії» (саме так він анонсований на її головній сторінці) є платним комерційним продуктом, який знаходиться у залежності від представників керівництва УПЦ Московського Патріархату. Саме тому стрічка новин проекту значною мірою повторює офіційні новини УПЦ МП.

Очевидно, що автори «сенсації» замислювали її, як удар по авторитету Предстоятеля Київського Патріархату. Але провокація не вдалася і лише викрила самих провокаторів», - наголошує.Прес-центр УПЦ КП.

Як стало відомо РІСУ, вже знайдено порозуміння між редакцією "УНІАН-релігії" та УПЦ КП. Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Інформаційного управління УПЦ КП архиєписикоп Євстратій (Зоря).

«Враховуючи бажання з боку "УНІАН-релігії" знайти порозуміння, а не продовжувати медіа-конфлікт, а також враховуючи те, що початковий некоректний текст, який став причиною непорозуміння, був "УНІАН-релігії" виправлений, зі свого боку як голова Інформаційного управління вирішив зняти критичну публікацію на нашому сайті.

На майбутнє для уникнення конфліктів і непорозумінь прошу журналістів, якщо вони хочуть бути об'єктивними - звертатися за коментарями і роз'ясненнями слів і позиції Патріарха Філарета до нього особисто, або до мене, як його речника. А якщо ж хтось просто виконує певні завдання, не рахуючись з істиною, то таких нехай розсудить Бог»», – написав архиєпископ.