УПЦ (МП) просить канал "1+1" надати їм слово

07.08.2014, 10:04
Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ (МП) звернувся до працівників телеканалу 1+1 з відкритим листом, у якому просить надати їм слово. На думку авторів звернення, телеканал не завжди об’єктивно висвітлює події з життя УПЦ (МП).

Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ (МП) звернувся до працівників телеканалу "1+1" з відкритим листом, у якому просить надати їм слово. На думку авторів звернення, телеканал не завжди об’єктивно висвітлює події з життя УПЦ (МП).

Відкритий лист опубліковано на офіційному сайті УПЦ (МП).

«Телевізійна служба новин» телеканалу 1+1 випустила декілька сюжетів щодо життя Української Православної Церкви та майбутнього Собору єпископів УПЦ, який має обрати нового Предстоятеля нашої Церкви. Нажаль, при підготовці сюжетів обговорювалися виключно плітки та неперевірена інформація. Поза увагою глядачів залишилася офіційна позиція Української Православної Церкви щодо обраної теми. Така подача інформації виглядає тенденційною і упередженою. Можливо, автори сюжету не бачать різниці між Церквою і організаціями на кшталт політичних партій та громадських рухів. Можливо, їх точка зору сформована в умовах політичних передвиборчих кампаній з їх технологіями та правилами. Можливо, дискредитація Української Православної Церкви є редакційною політикою телеканалу 1+1.

Поважаючи право журналістів на точку і кут зору, а каналу 1+1 на власну редакційну політику, Українська Православна Церква просить знайти можливість надати офіційним речникам УПЦ можливість донести до суспільства церковну позицію щодо майбутнього Собору єпископів УПЦ, обрання нового Предстоятеля УПЦ, а також життя і служіння Української Православної Церкви в сучасному світі.

Речники УПЦ готові до інтерв’ю і відповідей на всі питання, що цікавлять журналістів ТСН, а також про традиції та правила проведення церковних Соборів, особливості канонічного права, церковне бачення Предстоятельського служіння та церковної соборності в ефірі щотижневої недільної програми «Підсумки тижня», або будь якої іншої програми в прямому ефірі.

У разі неможливості донести до телеглядачів офіційної позиції Церкви, офіційні структури УПЦ залишають за собою право обмежити спілкування та співпрацю з телеканалом 1+1 та доносити свою позицію до суспільства за допомогою інших засобів масової інформації та комунікації.

Одночасно Українська Православна Церква планує звернутися до Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі з проханням провести експертизу сюжетів на 1+1 на предмет наявності в них ознак розпалювання релігійної ворожнечі», - йдеться у відкритому листі Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП).