• Головна
  • Новини
  • Католицькі журналісти України просять колег підтримати мирний протест Євромайдану...

Католицькі журналісти України просять колег підтримати мирний протест Євромайдану

27.12.2013, 12:23
Католицькі журналісти України просять колег підтримати мирний протест Євромайдану - фото 1
Серце Вселенської Церкви б'ється на Ватикані. Серце України сьогодні обливається кров'ю.

Асоціація.jpgАсоціація католиків–медійників України 26 грудня оприлюднила звернення до колег журналістів та всіх людей доброї волі із закликом «проявити свою християнську солідарність, максимально висвітлювати події, пов'язані з мирним протестом українців проти несправедливості і насилля, просити католицьких єрархів піднести на їхній захист голос в громаді своєї помісної Церкви».

Текст звернення

Уже понад місяць в Україні триває мирний протест, який розпочався як маніфестації за європейський вибір країни, а продовжився як всеукраїнський протест проти безчинств діючої владної системи. Українці хочуть жити у вільній демократичні країні, без корупції, без брехні, без насильства. Майдан Незалежності у Києві зараз став головною площею, на якій українці намагаються вибороти свої права та докричатися до світу.

І хоча протест, на якому взяли участь мільйони українців, мирний, без крові не обійшлося. 30 листопада спецпідрозділ «Беркут» жорстоко розігнав мітинг, застосовуючи непропорційну силу, 1 грудня під час провокацій біля Адміністрації Президента – десятки поранених, мирні демонстранти та журналісти. Протестувальник Павло Мазуренков помер в реанімації від побоїв. Активіст з Харкова Дмитро Пилипець опинився на хірургічному столі з дванадцятьма ножовими ранами. Журналістку Тетяну Чорновол до напівсмерті побили невідомі. Кілька активістів залишаються під вартою. Українське питання перестало бути політичним. Це питання захисту основних прав і свобод людини.

Ми — журналісти. Ми — християни. Ми маємо подвійний обов'язок: бути свідками правди і бути свідками любові. Свідомі ситуації, яка склалася в Україні, нашій Батьківщині, ми не маємо права мовчати. Свідомі гніву, відчаю і болю багатьох наших співвітчизників, ми не маємо права позбавити їх слова втіхи, солідарності і любові.

Бог є любов, Він — Дорога, Правда і Життя. Він — Добрий Пастир, голос якого знають Його вівці. Сьогодні Його голос у словах Його Намісника є дуже потрібний усім українцям. Щоб втерти сльози, щоб не зрадити ближніх, щоб не відповісти ненавистю на зло. І ми усім серцем прагнемо цей голос донести до людей. Будь ласка, допоможіть нам!

В цей важкий момент історії нашої вітчизни, ми, спільнота українських журналістів-католиків, закликаємо своїх колег в усіх країнах проявити свою християнську солідарність, максимально висвітлювати події, пов'язані з мирним протестом українців проти несправедливості і насилля, просити католицьких єрархів усього світу вділити хоча б одну хвилину своєї уваги нашим співгромадянам, піднести на їхній захист голос в громаді своєї помісної Церкви.

Боляче бути приниженим, побитим, відкинутим, ігнорованим. Але набагато більше болить, коли твої брати цього не помічають, коли навколо тебе — мертва тиша, і немає нікого, хто б заступився за тебе бодай словом.

В особливий спосіб ми звертаємось до своїх колег, що працюють в Ватикані. Ми чудово усвідомлюємо, що вашим завданням є інформувати світ про діяльність Святішого Отця. Того, хто прагне бути єпископом скривджених і відкинутих, заступником слабких. Ось вже місяць, як Україна, розташована в центрі Європи, є домівкою пригнічених, битих, тих, що плачуть, спраглих правди і справедливості. Дозвольте нам почути голос Пастиря, скерований до нас в ці дні! Допоможіть нам донести до нього наше прохання! Ми хочемо чути слова Петра наших часів, поставленого, щоби укріпляти братів у вірі.

Серце Вселенської Церкви б'ється на Ватикані. Серце України сьогодні обливається кров'ю. Нам необхідно почути, що ці два серця б'ються в унісон. Нам необхідно розказати про це Україні і світу. Нам необхідні слова від Серця — Серцю.

Це прохання і свою надію ми передаємо в ваші руки і знаємо, що можемо розраховувати на вашу братню любов, підтримку і співчуття. Дякуємо вам за це!

Як ви можете нам допомогти?

1) Пишіть про ситуацію в Україні. Питання давно вже вийшло за рамки політичної кризи і євроінтеграційних прагнень нашої країни. Це повсякчасні порушення прав людини, злочини проти журналістів і громадських активістів, масові побиття, що залишаються непокараними. Пишіть, щоб знав світ.
2) Як вірні своєї Церкви звертайтеся до ієрархів, щоб вони звертали свої очі на Церкви в Україні, підтримували словом і молитвою.
3) Як громадяни різних держав, звертайтеся до керівників. Ми дякуємо усім за слова підтримки, які протягом місяця звучать, проте хочемо, щоб цей голос не стихав, а навпаки ставав чіткішим.
4) Просимо вас про молитву – спільнотну і особисту.

У ці дні світ переживає Таїнство Різдва – Таїнство Божої любові і довіри до людей. Ми віримо, що в Божому задумі цей складний для України час має привести до величезних змін, і ми всі будемо пишатися, що стали учасниками чи свідками цих подій. Проте найтемніша ніч перед світанком. У історії незалежної України зараз найтемніша ніч. Допоможіть нам наблизити світанок.