• Головна
  • Новини
  • Круглий стіл Церкви і ЗМІ у Тернополі: перші кроки співпраці...

Круглий стіл Церкви і ЗМІ у Тернополі: перші кроки співпраці

08.03.2013, 11:54
Круглий стіл Церкви і ЗМІ у Тернополі: перші кроки співпраці - фото 1

Священнослужителі УГКЦ та журналісти церковних і світських видань 7 березня зібралися у Тернополі на круглому столі, аби з’ясувати, як Церква і ЗМІ могли б співпрацювати та поширювати християнські цінності у сучасному суспільстві. Захід пройшов у приміщенні фундації “Справа Патріарха Йосифа”.

DSC_4111-o.jpgСвященнослужителі УГКЦ та журналісти церковних і світських видань 7 березня зібралися у Тернополі на круглому столі, аби з’ясувати, як Церква і ЗМІ могли б співпрацювати та поширювати християнські цінності у сучасному суспільстві. Захід пройшов у приміщенні фундації “Справа Патріарха Йосифа”.

Про це повідомляє сайт Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ.

Звертаючись до присутніх, голова фундації о. Андрій Романків зазначив, що круглий стіл приурочений пам'яті Патріарха УГКЦ Йосифа (Сліпого), адже цього року минає 50 років від дня його звільнення з тюремного ув'язнення. Священик також зауважив, що українці повинні вшановувати Патріарха не лише молитовними і просвітницькими заходами, а й безпосередньо продовжувати його конкретні справи – дбати про розвиток Церкви, розбудовувати цивілізоване суспільство в Україні.

«Ми запросили представників ЗМІ, аби спільно шукати проекти співпраці між Церквою і ЗМІ, щоби Україна все більше ставала цивілізованою європейською державою з основою на твердих християнських цінностях”, - сказав він.

Науковець зі Львова, доктор наук соціальної комунікації Михайло Перун поділився досвідом праці і навчання у європейських інформаційних інституціях та представив важливі елементи співпраці державних і церковних ЗМІ у європейських країнах.

Проголошення Євангелія на мультимедійному етапі розвитку суспільства та в добу інтернету і комунікації доповідач назвав одним із найбільших викликів для Церкви. Церква у цьому має багато складностей, тим не менше вона хоче бути у процесі соціальної комунікації, адже “з природи і мандату Ісуса Христа — Церква є комунікативною інституцією”.

“Сьогодні маємо набагато складніші медійні механізми, які ми називаємо соціальними мережами, що в багатьох випадках не тільки диктують спосіб життя, а й спосіб думання і комунікації, - сказав він.

Михайло Перун висловив стурбованість, що "мас-медіа можуть маніпулювати людьми і вони маніпулюють, часто-густо є підміна інформації, тла тощо, це велика проблема, яка стосується всесвітніх медіа, європейських медіа і українських зокрема”. Такого роду виклики він пропонує переосмислити на рівні парафій, єпархій та церковних структур, відповідальних за ділянку соціальної комунікації, та шукати способи ефективного проголошення Євангелія у добу інтернету.

Священик Андрій-Іван Говера, докторант богослов’я Папського східного інституту Риму (Італія), розповів про проекти співпраці між Церквою та ЗМІ, які діють у Тернополі, а також ті, які варто здійснити. Він звернув увагу на важливість християнських цінностей у сучасних обставинах, адже саме вони є передумовою цивілізованого розвитку суспільства та найбільше молоді.

“Мас-медіа, безумовно, повинні нести якусь інформацію, однак вони повинні нести і виховний момент, - каже священик. - Роль Церкви — виховати молодь, використовуючи ті засоби, до яких звертається молодь...”

“Ми не хочемо робити проекти, які стосуються тільки наших вірних”, - сказав священик і додав, що, Церква хоче співпраці із ЗМІ, щоб ініціативи, погляди, проекти Церкви стали доступні для ширшого загалу. Відтак констатував, що Церква майже немає фахових журналістів, однак хоче співпраці, аби їх професіоналізм допоміг творити позитив у суспільстві.