• Головна
  • Новини
  • «В Україні відбулася зміна обрядовості: з комуністичної на православну», – Віталій Портніков...

«В Україні відбулася зміна обрядовості: з комуністичної на православну», – Віталій Портніков

20.09.2011, 13:10
«В Україні відбулася зміна обрядовості: з комуністичної на православну», – Віталій Портніков - фото 1

«Релігійна ситуація в Україні ненормальна, адже відбулася проста зміна обрядовості: з комуністичної на православну, але не відбулося повернення до християнських цінностей у суспільстві», - зазначив Віталій Портніков, читаючи майстер-клас з нагоди інавгурації магістерської програми з журналістики в Українському католицькому університеті.

Віталій Портніков.jpg«Релігійна ситуація в Україні ненормальна, адже відбулася проста зміна обрядовості: з комуністичної на православну, але не відбулося повернення до християнських цінностей у суспільстві», — зазначив Віталій Портніков, читаючи майстер-клас з нагоди інавгурації магістерської програми з журналістики в Українському католицькому університеті.

«Це не стосується Галичини, де Українська Греко-Католицька Церква була заборонена під час радянського режиму і те, що вона ніколи не була частиною партійного апарату, дозволяє говорити про цінності, а не про обрядовість. Але на великій Україні, у зв’язку з довголітньою тотальною наругою над моральністю, відбувається повернення не до цінностей, а до обрядовості. І церква у міста починає відігравати роль райкому партії. Цінності, що повинні супроводжувати віру, виявляються нікому не потрібними. Тому я поділяю думку папи Бенедикта ХVI, що часом віруючі люди живуть так, наче Бога немає, а невіруючі, наче Він існує», — пояснив він.

Віталій Портніков  відзначив плутанину релігійного і національного в українському суспільстві. На його думку, дискусія навколо ідеї помісної Церкви, що ведеться в Україні, часто суперечить церковному духові, бо спирається на політичні мотиви, а не церковне розуміння. «Знаю про випадки, коли люди, що хочуть робити політичну кар’єру та обирають національні орієнтири, переходять до УПЦ КП, і це політичний вибір, а не релігійний», - говорить аналітик.

Він також вважає, що в Україні дуже мало журналістів, які добре розбираються в церковній тематиці. «Таких людей можна порахувати на пальцях. Але ж Церква – це набагато складніша організація, аніж будь-яка політична інституція. І доки не буде якісної релігійної журналістики, доти ми будемо перебувати в полоні стереотипів», — резюмував Портніков.