Лауреатом першої в Україні премії імені блаж. Кароля Войтили стала відома журналістка – Катерина Щоткіна

24.06.2011, 14:05
Культура
Лауреатом першої в Україні премії імені блаж. Кароля Войтили стала відома журналістка – Катерина Щоткіна - фото 1
24 червня в Україні вперше вручили журналістську премію імені блаженного Кароля Войтили (Папи Римського Івана Павла ІІ).

Лауреатом премії стала відома українська журналістка Катерина Щоткіна (Паньо), донедавна – редактор відділу «Церква» тижневика «Дзеркало тижня.Україна».

Премію було засновано редакцією Релігійно-інформаційної служби України. Як зазначив під час прес-конференції у Львові директор РІСУ Тарас Антошевський, ця премія є символічною, оскільки РІСУ була заснована 10 років тому в часі візиту в Україну Папи Івана Павла ІІ. Саме тому, працюючи 10 років у сфері релігійної журналістики, РІСУ вважала за необхідне відзначити найкращих українських журналістів цією премією.

Для Катерини Щоткіної відзнака премією ім. кароля Войтили стала першою у її журналістській діяльності. «Я просто займалась журналістикою на тому фронті, на який мене кинуло моє видання», - зазначила лауреатка, отримавши нагороду.

Лауреат премії отримала у подарунок безкоштовну паломницьку подорож до Ватикану і Рима, а також Кракова, Ченстохови та інших місць Польщі й Італії, пов’язаних з життям та служінням Папи Івана Павла ІІ. Цю премію Катерині Щоткіній урочисто вручив Андрій Делісандру, керівник Паломницько-реколекційного центру «Рафаїл» при монастирі студитів УГКЦ.

Артем-Скоропадський.jpgСеред понад 80 номінантів до фіналу потрапили 15 осіб, за яких голосували 16 членів журі. Друге місце з однаковою кількістю голосів поділили троє номінантів: Артем Скоропадський, корреспондент видання «Коммерсант-Україна», Омелян Ощудляк (канал «1+1») та Анатолій Бабинський (журнал «Патріярхат», Zaxid.net).

Як РІСУ повіломляла раніше, премія ім. блаженного Кароля Войтили є щорічною і позаконфесійною. Символічно, що цьогоріч її отримала православна номінантка.Омелян-Ощудляк.jpg

Викладач кафедри журналістики ЛНУ ім. І.Франка Ігор Скленар від імені всього журі розказав, за якими засадами обиралися переможці. Процедура визначення лауреата премії передбачала два етапи:

- голосування на сайті РІСУ, яке тривало з 3 травня по 10 червня (всього на одержання премії було висунуто близько 30 осіб),

- голосування журі (16 шанованих експертів у сфері журналістики та релігії) за трьох найкращих із 18 номінантів, 110624_3.jpgвибраних на основі народного голосування, а також висунутих членами журі. Лауреатом премії ім. блаженного Кароля Войтили став той номінант, що набрав в сумі найбільшу кількість голосів від членів журі.

Додатково відбувалося голосування на базі соціальної мережі Facebook, яке окреслило близько 80 претендентів.

Довідка:

110624_4.jpgКатерина Паньо, у журналістському середовищі більше відома як Щоткіна (дівоче прізвище). Киянка від народження. За фахом - учителька музики (з відповідною освітою - середньою і вищою); також навчалася в Києво-Могилянській академії (магістр культурології).

Всі майже 15 років журналістського життя працювала штатним співробітником "Дзеркала тижня". Окрім статей релігійної тематики, писала про різноманітні явища та прояви культури й технологій. Співпрацювала з різними виданнями - вітчизняними та зарубіжними.

Кілька місяців тому пішла з "ДТ", наразі перебуває у творчому пошуку.

У творчому доробку – участь у створенні третьої аудіокниги колишнього Глави УГКЦ Патріарха Любомира (Гузара) під назвою «Дорога до Бога». Авторка кількох дитячих книжок і літературних публікацій у "товстих" журналах.

Одружена, має двох синів.

До складу журі першої премії імені блаженного Кароля Войтили входили:

Лариса Івшина – головний редактор газети «День».

Світлана Жаб’юк – головний редактор Zaxid.net.

Вахтанг Кіпіані – головний редактор сайту «Історична правда».

Дмитро Крикун – журналіст, медіа-експерт та медіа-менеджер, консультант з комунікації.

Юрій Чорноморець – головний редактор «Богословського порталу».

Андрій Юраш – експерт, викладач журналістики Львівського національного університету ім. Ів. Франка.

о.Андрій Дудченко – священик УПЦ, публіцист, блогер, редактор багатьох церковних проектів.

о. Микола Мишовський – священик РКЦ, головний редактор римо-католицького часопису «СREDO».

Алла Бойко – професор Інституту журналістики Київського національного університету ім Т.Шевченка, автор посібника з релігійної журналістики.

Віктор Єленський – Президент Української асоціації релігійної свободи.

Михайло Черенков – док. филос. наук, віце-президент фонду «Духовне відродження»,

Максим Васін – виконавчий директор Інституту релігійної свободи.

Ігор Скленар – викладач журналістики Львівського національного університету ім. Ів. Франка.

Руслан Кухарчук – президент асоціації «Новомедіа».

Олена Кулигіна – редактор Релігійно-інформаційної служби України.

Михайло Якубович – історик-сходознавець, автор першого повного перекладу Корану українською мовою.