• Головна
  • Новини
  • НЕК з питань захисту суспільної моралі ухвалить критерії визнання продукції ЗМІ такою, що пропагує релігійну ворожнечу чи неповагу до святинь...

НЕК з питань захисту суспільної моралі ухвалить критерії визнання продукції ЗМІ такою, що пропагує релігійну ворожнечу чи неповагу до святинь

24.12.2009, 17:01
НЕК з питань захисту суспільної моралі ухвалить критерії визнання продукції ЗМІ такою, що пропагує релігійну ворожнечу чи неповагу до святинь - фото 1
У Національній комісії вважають, що прийняття таких Критеріїв дозволить забезпечити ефективну протидію порушенням вимог законодавства у сфері захисту суспільної моралі.

nek1.jpgКИЇВ – Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі на своєму останньому засіданні 23 грудня схвалила у першому читанні проект Критеріїв віднесення друкованої, аудіовізуальної, електронної та іншої продукції до такої, що пропагує національну та релігійну ворожнечу, неповагу до національних і релігійних святинь та ображає національну гідність, – повідомляє Інститут релігійної свободи.

У Національній комісії вважають, що прийняття таких Критеріїв дозволить забезпечити ефективну протидію порушенням вимог законодавства у сфері захисту суспільної моралі.

Як повідомив заступник голови НЕК Геннадій Деревянчук: “Прийняття цих Критеріїв зумовлене необхідністю об’єктивної оцінки продукції, яка пропагує національну та релігійну ворожнечу, принижує або ображає націю чи особистість за національною ознакою, пропагує неповагу до національних і релігійних святинь”.

Слід зауважити, що даний документ розроблявся у межах державного нагляду за дотриманням вимог чинного законодавства у сфері захисту суспільної моралі.

У проекті Критеріїв серед іншого надається визначення термінів “розпалювання релігійної ворожнечі”, “розпалювання ворожнечі на релігійному ґрунті”, “релігійне упередження” та “злочин, мотивований расовою, національною та релігійною нетерпимістю та ворожнечею”. В особливій частині документу наводяться критерії національної та релігійної ворожнечі, неповаги до національних і релігійних святинь.

Ухвалений у першому читанні проект Критеріїв підготовлений членами Науково-консультативної ради при НЕК з питань релігії та національностей та спеціалістами апарату Національної комісії. Даний документ ще буде доопрацьовуватись для ухвалення у подальшому на черговому засіданні НЕК.