• Головна
  • Новини
  • У Києві британський астрофізик розповів про сучасні взаємини теології та "нового атеїзму"...

У Києві британський астрофізик розповів про сучасні взаємини теології та "нового атеїзму"

27.03.2019, 11:32
У Києві британський астрофізик розповів про сучасні взаємини теології та "нового атеїзму" - фото 1

У вівторок, 26 березня, в НПУ ім. Драгоманова професор Даремського університету Девід Вілкінсон прочитав лекцію "Бог, Великий вибух та С. Гокінг: космологія та теологія в діалозі". Крім півсотні студентів, на лекцію прийшли науковці та всі, кого цікавлять стосунками християнства і науки.

Девід ВілкінсонУ вівторок, 26 березня, в НПУ ім. Драгоманова професор Даремського університету Девід Вілкінсон прочитав лекцію "Бог, Великий вибух та С. Гокінг: космологія та теологія в діалозі". Крім півсотні студентів, на лекцію прийшли науковці та всі, кого цікавлять стосунки християнства і науки.

У центрі лекції було питання, які наукові та богословські наслідки мають теорія Великого вибуху та діяльність вже померлого популяризатора науки Стівена Гокінга. Зокрема, чи дійсно теорія Великого вибуху доводить існування Бога чи його відсутність.

"Я не впевнений, що теорія Великого вибуху доводить існування Бога, однак вона піднімає питання, звідки взагалі походять закони фізики", - зазначив проф. Девід Вілкінсон.

Крім того, спікер розповів про обмеження наукового знання. Зокрема, він зазначив, що наука досліджує лише фактори тривимірного світу і зрідка цікавиться питаннями сенсу та цінностей, що походять від наукових досліджень. Тому наукове знання можна поєднувати з теологією.

"Моя задача — не доводити зараз існування Бога, а висвітлювати питання, які лише торують шлях до нього. Моя віра у Бога не ґрунтується на розумінні Всесвіту, а Його самовідкритті", — прокоментував спікер.

Організатор події — Християнський центр “Реаліс”, кафедра богослов’я та релігієзнавства НПУ імені М. П. Драгоманова та Центр дослідження релігії.

Д. Вілкінсон — ректор St John's College (Кембридж) і професор кафедри теології і релігії в Даремському університеті (Durham University) у Великій Британії. Визнаний вчений-астрофізик, доктор богословських наук та автор значної кількості статей і книг на тему відносин науки та християнства.