Вчені встановили, як реально виглядав Ісус

01.03.2018, 11:51
Якщо пошукати зображення Ісуса в інтернеті, то ми побачимо високого білого чоловіка з довгими, часто світлим волоссям і бородою. Але як він виглядав насправді?

Якщо пошукати зображення Ісуса в інтернеті, то ми побачимо високого білого чоловіка з довгими, часто світлим волоссям і бородою. Але як він виглядав насправді?

На думку вчених, реальний Ісус не має нічого спільного з цими сучасними зображеннями.

Як зазначає ІА ЗІК, професор Королівського коледжу в Лондоні Джоан Тейлор пише в своїй книзі «Як виглядав Ісус?»: «Біблійні Євангелія говорять, що Ісус був юдеєм, що народився близько 4 року н. е. в Вифлеємі і недовго жив в Єгипті, а потім в Назареті. Ці тексти нічого не говорять про його зовнішність, крім пари згадок одягу, який носив Ісус і його учні».

В інтерв’ю LiveScience вона додає: «Просто дивно, як мало ми про це знаємо».

Щоб зрозуміти, як міг виглядати реальний Ісус, Тейлор звернулася до археологічних знахідок і текстів, які проливають світло на зовнішність євреїв в Юдеї та Єгипті того періоду. Вона також вивчила зображення на монетах і єгипетських муміях. Її дослідження показують, що Ісус був на зріст приблизно 1,7 м, це типовий зріст для чоловіків в Юдеї згідно з останками кістяків. Більшість людей в Юдеї та Єгипті були темноокі, з темним волоссям і оливковою шкірою, саме так їх зображують археологічні знахідки, історичні тексти і портрети в Єгипті.

Існували торговельні та політичні взаємодії між Юдеєю і Європою (де люди були світліші), а також Юдеєю і Ефіопією (де люди були темніші). Але євреї в Юдеї та Єгипту вважали за краще укладати шлюби всередині своєї громади, тому, найімовірніше, Ісус виглядав як більшість людей в цьому регіоні в цей час. Існуючі тексти також говорять, що євреї вважали за краще коротко стригти бороду і волосся, щоб уникнути вошей. Швидше за все, Ісус робив те ж саме.

В Євангеліях Ісус зображується теслею, який багато подорожував, але не дуже добре харчувався. Тому він, швидше за все, був худим і жилавим: «Ісус фізично відповідав своєму трудовому досвіду. Тому не варто зображувати його як людину, що веде легке життя, як це часто буває», – говорить Тейлор.