Українські релігієзнавці сумують з приводу смерті колеги

15.11.2011, 10:07
Українські релігієзнавці сумують з приводу смерті колеги - фото 1
На 83-му році пішов з життя відомий вчений-релігієзнавець, педагог вищої школи, патріот України доктор філософських наук, професор Микола Семенович Гордієнко.

Микола ГордієнкоНа 83-му році пішов з життя відомий вчений-релігієзнавець, педагог вищої школи, патріот України доктор філософських наук, професор Микола Семенович Гордієнко.

«Народився він 25 січня 1929 року в селі Андріївка, що на Харківщині. І незважаючи на те, що доля з 1948 року, коли він поступив на філософський факультет Державного університету ім. О.С.Пушкіна, пов’язала його до кінця життя з Ленінградом-Петербургом, зокрема із працею в Педагогічному інституті ім. О.І.Герцена, Микола Семенович залишався завжди в душі і помислах своїх щирим українцем. … Тут він мав багато науковців-релігієзнавців, яким, як опонент, дав путівку в наукове життя. Його спецкурси слухали студенти релігієзнавчої спеціалізації Національного університету ім.Т.Г.Шевченка, вчилися по його підручнику», – йдеться у посланні-співчутті, яке від імені українських релігієзнавців оприлюднив президент Української Асоціації релігієзнавців, керівник Відділення релігієзнавства Національної Академії наук України док. філос. наук Анатолій Колодний.

У релігієзнавчих колах України Миколу Семеновича знають насамперед як знавця феномену Православ’я. Книги і брошури вченого з проблем цієї конфесії видруковувалися також і в українських видавництвах, а статті – в різних часописах і наукових збірниках. М.С. Гордієнко часто приїздив в Україну для участі в роботі наукових конференцій, виступу на теоретичних семінарах, для консультації молодих науковців-релігієзнавців.

Ленінградському/Петербурзькому педагогічному інституту/університету ім. О.І. Герцена вчений-педагог віддав більшість років свого життя. Тут він протягом десятків років завідував кафедрою релігієзнавства, потім був її професором.  Серед його творчого доробку – сотні наукових праць, серед яких до двох десятків монографій, навчальні підручники/посібники, а також підготовка біля 60 науковців кандидатського і докторського рівня, опонування понад сотні дисертацій, читання лекцій не лише в вузівській, а й масовій аудиторії.

Українські релігієзнавці висловлюють співчуття рідним і близьким покійного, своїм російським колегам у зв’язку з тяжкою втратою.