• Головна
  • Новини
  • Дипломи та наукові ступені зі спеціальності богослів’я (теологія) можуть бути визнані в Україні...

Дипломи та наукові ступені зі спеціальності богослів’я (теологія) можуть бути визнані в Україні

30.10.2010, 13:17
Дипломи та наукові ступені зі спеціальності богослів’я (теологія) можуть бути визнані в Україні - фото 1
Про це повідомили у Міністерстві освіти і науки України під час засідання Громадської ради з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями.

gromadska_rada_mon.jpgПро це повідомили 26 жовтня у Міністерстві освіти і науки України під час засідання Громадської ради з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями.

Як повідомляє Інститут релігійної свободи, на засіданні була представлена інформація від керівництва Вищої атестаційної комісії України про можливість нострифікації (тобто визнання) в Україні дипломів та наукових ступенів богословів (теологів), отриманих у закордонних вищих навчальних закладах. Маються на увазі лише ті з них, які визнані самою державою, де проходило навчання чи захист наукового дослідження.

На думку заступника голови Громадської ради Юрія Решетнікова, визнання закордонних дипломів та наукових ступеней богословів (теологів) ймовірно є єдиним шляхом для формування в Україні належного кадрового та наукового складу, необхідного для підготовки фахівців та захисту наукових ступеней з цієї спеціальності безпосередньо в Україні.

У зв’язку з цим Громадська рада при Міносвіти з питань співпраці з Церквами і релігійними організаціями готова надати підтримку тим науковцям-теологам, які виявлять бажання пройти процедуру нострифікації згідно процедури, затвердженої Вищою атестаційною комісією України.

Як РІСУ повідомляла раніше, згідно з наказом № 273 Вищої атестаційної комісії України (від 15 травня 2010 року) богослов’я було внесене до переліку спеціальностей, за якими проводиться захист дисертацій на здобуття наукових ступенів кандидата наук і доктора наук, присудження наукових ступенів і присвоєння вчених звань. «Богослов’я» як наукову спеціальність зарахували до галузі науки «Філософські науки».

За словами проректора УКУ д-ра Тараса Добка, таке рішення уможливлює відкриття в українських університетах аспірантури та докторантури зі спеціальності «Богослов’я», створення повноцінного циклу освітньої та наукової богословської підготовки в Україні. Учені ж, які наукові ступені з богослов’я здобули за кордоном, отримують законну можливість для нострифікації їхніх наукових ступенів за спеціальністю «Богослов’я» в Україні.