• Головна
  • Проекти
  • Український Католицький Університет готує магістерську програму з журналістики...

Український Католицький Університет готує магістерську програму з журналістики

21.05.2010, 09:52
Український Католицький Університет готує магістерську програму з журналістики - фото 1
Вперше в Україні недержавний вищий навчальний заклад виступає з ініціативою відкриття магістерської програми з журналістики. Слухачами програми зможуть стати студенти з дипломом бакалавра незалежно від напряму здобутої освіти.

exklusiv.gif Емблема.gifЛЬВІВ – Вперше в Україні недержавний вищий навчальний заклад виступає з ініціативою відкриття магістерської програми з журналістики. Слухачами програми зможуть стати студенти з дипломом бакалавра незалежно від напряму здобутої освіти.

На відміну від традиційного підходу, навчальний план магістерської програми УКУ містить блок світоглядних дисциплін, спрямованих на розуміння магістрами етичних і моральних принципів обраної професії, місії та відповідальності журналіста в сучасному світі.

Зокрема, мова йде про такі курси як «Вступ до журналістики: місія, виклики, перспективи професії», «Медіа і мораль», «Західна цивілізація», «Новітня українська журналістика: стандарти якості», «Християнська духовність у постмодерну добу», «Історія ідей», «Церква і соціальна комунікація» тощо.

Тарас-Добко.gifЯк розповів у коментарі для РІСУ перший віце-ректор Українського Католицького Університету Тарас Добко, створення дворічної магістерської програми з журналістики є частиною загальної концепції розвитку УКУ і відповідає місії навчального закладу.

«Ми вже не один рік виношуємо ідею створення такої програми, – зазначає пан Добко. – Відчуваємо в цьому підтримку і з боку Церкви. Блаженіший Любомир давно говорить про необхідність підготовки журналістів не тільки як фахівців у певних напрямках, але й універсальних журналістів, вихованих на високих моральних та етичних засадах, які усвідомлюють особливу роль та покликання журналіста в сучасному суспільстві. А наш університет покликаний не лише надавати вузьку богословську освіту, але й бачити сучасні потреби, реагувати на виклики суспільства».

Так, в межах цього бачення свого часу була створена бізнес-школа УКУ, тепер планується активний развиток журналістики.

Тарас Добко підкреслив, що журналісти – це не тільки виконавці чиїхось замовлень, не обслуговуючий персонал для політиків, як, нажаль, часто трапляється. Правильно виконуючи свою роботу, вони стають четвертою владою. Саме таких фахівців і хочуть підготувати в Українському Католицькому Університеті.

Ініціативу УКУ підтримує і львівська міська адміністрація, зокрема і мер Андрій Садовий, який неодноразово називав УКУ хорошою базою для такої школи журналістики.

УКУ.gifУ планах авторів програми – формування східноєвропейського плацдарму для вишколу журналістів. «Як колись Польща стала лабораторією демократії для України, ми хочемо стати такою лабораторією для східноєвропейської школи журналістики. Для цього залучаємо міжнародних партнерів та найкращих українських фахівців у галузі», – зазначає віце-ректор УКУ.

Завданням магістерської програми буде підготовка універсального журналіста, а не за принципом дуже вузької спеціалізації, як це здебільшого практикується сьогодні.

Фахові дисципліни, як-от «Сучасна масова культура: цінності, ідентичності, практики», «Медіакритика», «Медіапсихологія», «Медіариторика», «Західні моделі журналістики», «Медіадискурс/Медіанаратив», «Соціологія медіа», «Інтернет-журналістика», «Журналістське розслідування», «Есеїстика» тощо, допоможуть слухачам отримати ґрунтовні знання та вміння фахово аналізувати сучасні не лише українські, а й світові тенденції у сферах політики, економіки, релігії, культури.

Першим кроком для запровадження магістерської програми стала піврічна «Східноєвропейська школа медіа-менеджменту», що минулого тижня стартувала в УКУ, слухачами якої є 30 осіб з кількох регіонів України.

Окрім того, в рамках підготовки до відкриття магістерської програми, університет розпочав створення власної сучасної навчально-технічної бази

Корпус.gif1) newsroom – мережа багатофункціональних комп’ютерів, програмне забезпечення яких дозволятиме слухачам магістерської програми здобути практичні навики з відеомонтажу, аудіомонтажу, верстки та дизайну друкованих медіа, розробки WEB 2.0;

2) навчальна телерадіостудія, обладнана необхідним технічним устаткуванням для практичної роботи студентів-магістрів за напрямами «новинна телерадіожурналістика», «робота в прямому телерадіоефірі», «підготовка аналітичних телерадіопередач».

Навчальний процес забезпечуватимуть кращі викладачі, а також практикуючі журналісти та медіа-менеджери з Києва, Львова, Дніпропетровська, Харкова, Варшави, Праги, Лондона, Нью-Йорку. Серед них, як розповів Тарас Добко, Едвард Лукас (британський журналіст, заступник редактора міжнародного відділу журналу) The Economist, також зараз ведуться переговори з працівниками кращих видань та журналістських шкіл світу.

Навчатися на магістерській програмі зможуть люди, які вже мають вищу освіту зі ступенем бакалавра філології та інших спеціальностей: філософії, економіки.

Перший набір слухачів планується вже о 2010-2011 навчальному році.