• Головна
  • Новини
  • Встановлення скульптури Богородиці на території Стільського Городища активісти розцінили, як «спотворення заповідника»...

Встановлення скульптури Богородиці на території Стільського Городища активісти розцінили, як «спотворення заповідника»

04.05.2020, 15:18
Встановлення скульптури Богородиці на території Стільського Городища активісти розцінили, як «спотворення заповідника» - фото 1
У мережі львівський активіст опублікував фото — впритул до пам’ятки Стільського Городища, що у селі Дуброва, вже зробили насип, бетонні сходи та встановили сакральну споруду — фігуру Матінки Божої. Про це інформує Варта-1.

У мережі львівський активіст опублікував фото — впритул до пам’ятки Стільського Городища, що у селі Дуброва, вже зробили насип, бетонні сходи та встановили сакральну споруду — фігуру Матінки Божої. Про це інформує Варта-1.

На цю подію відреагували на сторінці “Львівського Опілля” і вимагають реакції щодо спотворення Стільського Городища.

“Ми здивовані, що органи, які повинні контролювати збереження пам’яток — не втрутилися протягом двох тижнів та не реагують зараз. І вимагаємо розслідування, реакції та збереження унікального вигляду пам’ятки. Ми не проти нових сакральних об’єктів, проте такі об’єкти не повинні знищувати історичну спадщину України”, — йдеться у повідомленні.

до.jpg

Так, у селі Дуброва, впритул до Стільського Городища майже 2 тижні вели будівельні роботи — масштабні насипи грунту та встановлення фігури Матінки Божої.

Як йдеться у повідомленні «Варти-1, роботи не є санціонованими ані місцевою ОТГ, ані відповідальними за збереження історичної спадщини органами обласної влади.

“При цьому, жодної реакції з боку обласної влади досі немає. Такі роботи спотворюють унікальний вигляд середньовічного городища VIII–X століття. Городище — історико-культурний заповідник, пам’ятка археології національного значення”, — повідомляє Львівське Опілля.

Для довідки: Стільське Городище — столиця середньовічної Білої Хорватії. Біла Хорватія (прадавня батьківщина сучасної Хорватії) — це колись велика країна на території Прикарпаття. І саме це село було її столицею. Тут вирувало життя у VIII–X столітті.

Збереглися чимало пам’яток історії: скелі, печера, підземні лабіринти.

Її археологи досліджують понад 30 років, відкрив городище археолог Орест Корчинський.

Площа міста, за даними досліджень, становила 250 гектарів, що свідчить про значний культурний розвиток слов’янського населення.

«Стільке Городище» — пам’ятка археології національного значення.

У 2015 році Стільське Городище стало історико-культурним заповідником.