• Головна
  • Новини
  • Оновлену експозицію костельного підземелля відкрили для відвідувачів у Луцьку...

Оновлену експозицію костельного підземелля відкрили для відвідувачів у Луцьку

05.03.2020, 17:57
Оновлену експозицію костельного підземелля відкрили для відвідувачів у Луцьку - фото 1
Коридори і зали, раніше недоступні, а також нові експонати віднині можуть оглядати відвідувачі підземелля кафедрального собору Святих Апостолів Петра і Павла в Луцьку.

Коридори і зали, раніше недоступні, а також нові експонати віднині можуть оглядати відвідувачі підземелля кафедрального собору Святих Апостолів Петра і Павла в Луцьку.

5 березня відбулося офіційне відкриття оновленої експозиції підземелля та меморіальної таблиці на честь Олега Виноградова, засновника клубу «Ентузіаст».

Pidzem_2w.gif

У Луцьку збереглося чимало підземних приміщень, а найбільший їх комплекс міститься під кафедральним собором Святих Апостолів Петра і Павла.

Під спорудженим у 1616–1646 рр. єзуїтським храмом є три підземних поверхи, на яких був і так званий теплий храм, і погребальні камери, і підземний колодязь. Призначення більшості приміщень і понині залишається загадкою для науковців. У 1946 р. костел у католиків забрала радянська влада. І якщо про наземний комплекс костелу й монастиря ще так-сяк дбали, то збереженням підвалів ніхто не займався. Тут влаштували овочевий склад і замурували всі вентиляційні канали, що, звісно, не могло не вплинути на загальний стан історичної пам’ятки. Поступово величні підземелля перетворилися на закинутий смітник.

Можливо, Луцьк би втратив принаймні частину цих унікальних приміщень, якби за їхній порятунок не взявся ентузіаст-краєзнавець Олег Виноградов. Багато років він досліджував луцькі підземелля самостійно, а в 1987 р. створив дитячий любительський спелеологічний гурток «Ентузіаст». Під його керівництвом діти поступово, кімнату за кімнатою, коридор за коридором розчищали засипані підвали собору, виносили сміття. Саме Олег Виноградов відкачував воду із затоплених приміщень, провів освітлення. Всього улюбленій справі хранитель луцьких підземель віддав сорок років.

На честь Олега Виноградова в підземеллі, яке фактично було його другою (а може й навіть першою) домівкою, була відкрита меморіальна дошка, яку освятив парох кафедральної парафії, отець-канонік Павло Хом’як. Потім слово взяли представники адміністрації Державного історико-культурного заповідника, міської влади, освітніх закладів. Своїми спогадами поділилися також голова Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Геннадій Бондаренко, архітектор і скульптор Микола Головань, фотограф Віктор Чухрай.

Зараз справу Олега Виноградова продовжують Державний історико-культурний заповідник у співпраці з кафедральною парафією. Кілька останніх місяців підземелля були закриті для відвідувачів, адже працівники заповідника, студенти історичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки в Луцьку, парох, отець-канонік Павло Хом’як і вікарій Роман Власюк працювали, щоби привести приміщення у відповідний вигляд. Були відкриті й розчищені нові галереї, встановлено східці та поручні для пересування, поповнено експозиції. У одному з «нових» коридорів влаштована виставка, присвячена видатним єпископам і священикам Луцької дієцезії. У всіх залах і коридорах встановлено сучасне освітлення, яке в розмірі 350 тис. грн профінансувала Волинська обласна рада.