• Головна
  • Новини
  • У Мінкультури благословили проведення показу мод у столичному костелі...

У Мінкультури благословили проведення показу мод у столичному костелі

04.01.2020, 16:20
У Мінкультури благословили проведення показу мод у столичному костелі - фото 1
Мінкульт підтримав ідею проведення показу мод української дизайнерки Альони Серебрової у костелі святого Миколая, ще відомого, як Національний будинок органної та камерної музики.

Мінкульт підтримав ідею проведення показу мод української дизайнерки Альони Серебрової у костелі святого Миколая, ще відомого, як Національний будинок органної та камерної музики.

668771_mainw.gif

OBOZREVATEL опублікував листи Міністерства до настоятеля релігійної організації "Релігійна Громада Парафія Святого Миколая Київсько-Житомирської Дієцезії Римо-Католицької Церкви у Києві" Отця Андрія Рака, а також генеральному директору ДП "Національний будинок органної та камерної музики України" Стахурській Тетяні Миколаївні щодо проведення заходу у відповідній локації.

Попередньо дизайнерка Сереброва надіслала листа міністру культури Володимиру Бородянському із проханням надати сприяння проведенню показу у приміщенні Національного будинку у період із 15.02 по 29.02.2020 року.

Ідею обґрунтовують сучасними світовими тенденціями колаборації модної та релігійної естетики у колекціях відомих брендів. Світові модні покази на сьогодні проводяться у Вестмінстерському абатстві у Лондоні, церкві Сен-Меррі у Парижі, церкві Святого Варфоломея у Нью-Йорку.

"Презентація колекції української дизайнерки на території Національного будинку органної та камерної музики в Києві стане символом нового осмислення зв'язку між традиційним та сучасним, духовним та тілесним, вічним і тимчасовим, та, без сумніву, приверне увагу молоді до цієї культурної та архітектурної пам'ятки України", – пояснюється у листі.

Однак такого роду захід може привести до конфлікту.

Так, дефіле в Саутваркському соборі в Лондоні в рамках британської тижні моди викликало небувалий ажіотаж у суспільстві.

Моделі ходили по вівтарю у відвертих вбраннях, показуючи оголені частини тіла через напівпрозорі вирізи. Гостро постало питання про образу почуттів віруючих.

Один з ієрархів Англіканської церкви в зв'язку з цим засумнівався, чи варто собору надавати майданчик для "нарциського заходу для дуже багатих людей".

На сьогодні громаді римсько-католицької церкви парафії святого Миколая в Києві доводиться ділити костел з будинком органної та камерної музики. Богослужіння проводять у підвалі храму, натомість, в основній частині відбуваються концерти.

Збудований у 1899-1909 роках за проєктом архітектора Городецького костел святого Миколая перетворили на органну залу в 1978 році.

Громада неодноразово зверталась до міністерства культури з вимогою повернути храм у власність Церкви.

Будівля костелу потребує капітального ремонту, який пропонує зробити Римсько-Католицька Церква в обмін на передання будівлі у свою власність.

Раніше повідомлялось, що Мінкульт доручив КМДА підшукати нове приміщення для Будинку органної музики.

У 2016-2017 роках зосередилися на ідеї будівництва Будинку музики біля Арки Дружби народів. Йшлося про ділянку площею 6,5 гектара на Володимирському узвозі, 2.

На початку вересня мунулого року КМДА запевнила Мінкульт, що у центральній частині Києва немає вільних земельних ділянок для реалізації такого проєкту.

Парафіянка костелу святого Миколая, громадська активістка Олександра Скляр написала у своєму фейсбуку:

«Уявляю, як світськи дами присядуть до конфесіоналу випити келих шампанського. Бути світською дамою - не злочин. Мене бува ганяють дамочки-вахтерши, що отримають копійку за роботу на Будинок органної музики, приговорюючи суворо: «ваша служба в підвалі, не вештайтесь! тут у нас концерт, спускайтесь вниз».

Слухати Баха - не злочин. Проте спотворення порядку - злочин, який провокує на конфлікти.

І будинок релігійного культу має належати спільноті, в якому Пресвяті Дари не будуть ховати до підвалу.»