• Головна
  • Новини
  • Прикарпатська майстриня з обмеженими можливостями вперше виставила вишивані ікони...

Прикарпатська майстриня з обмеженими можливостями вперше виставила вишивані ікони

14.05.2019, 12:51
Прикарпатська майстриня з обмеженими можливостями вперше виставила вишивані ікони - фото 1
Вишиті бісером та нитками яскраві і життєствердні ікони Тамари Стефінин можна побачити та придбати в Івано-Франківському обласному художньому музеї. Виставка «Тобі, Господи!» діє з 10 до 31 травня.

Вишиті бісером та нитками яскраві і життєствердні ікони Тамари Стефінин можна побачити та придбати в Івано-Франківському обласному художньому музеї. Виставка «Тобі, Господи!» діє з 10 до 31 травня.

виставка-1.jpg

Унікальність експозиції у тому, що її авторка інвалід з дитинства - обмеженість руху рук та ніг. Зараз вона увесь час в інвалідному візку.

«Вирішила займатися вишиттям, щоб якось фізично відновлюватися, - ділиться Тамара. – Адже мої руки погано працювали. Молилася, читала Біблію. Одного разу побачила в журналі схему ікони «Різдво Ісуса» і захотіла її вишити».

виставка-2.jpg

Як каже дівчина, майже відразу відчула добрий результат – краще почали рухатися руки, покращилося самопочуття, бо від кожної вишитої роботи отримувала величезне задоволення – з’явився певний сенс у житті. «Під час роботи обов’язково сповідалася та причащалася, - наголошує вона. – До кожної ікони підхід дуже серйозний та відповідальний. Звичайно, все давалося дуже непросто, через стан здоров’я, але кожна робота – це для мене справжнє велике чудо, тому я справді щаслива».

Схеми-сюжети для ікон майстриня, зізнається, обирає інтуїтивно – яка сподобається. Але кольори вже обирає завжди самостійно, не зважаючи на схему. Каже: «Кольори мають бути яскраві і світлі як моя душа».

виставка-3.jpg

У доробку Тамари, починаючи з 2000 року, до 70 вишиваних ікон. Також одяг – сорочки і плаття. На одну ікону вона витрачає приблизно місяць, якщо вишиває бісером, нитками – до трьох місяців.

Свої вироби майстриня дарувала, бо не хотіла продавати – кожна ікона ставала надто близькою для душі. Тепер знайомі переконали все ж не ховати свою працю і виставити на загальний огляд. І вже з першого дня роботи Тамари Стефінин отримали схвальні відгуки від фахівців і відвідувачів виставки.