• Головна
  • Новини
  • Фестиваль «Катедральні дзвони» зібрав у Івано-Франківську всесвітньо відомі колективи...

Фестиваль «Катедральні дзвони» зібрав у Івано-Франківську всесвітньо відомі колективи

06.05.2019, 10:27
Фестиваль «Катедральні дзвони» зібрав у Івано-Франківську всесвітньо відомі колективи - фото 1
В Івано-Франківську з 2 до 5 травня відбувався Великодній фестиваль хорової музики «Катедральні дзвони». Цьогоріч глядачі побачили виступи знаних не лише в Україні, але й у всьому світі колективів – капели «ДУМКА», «Орея», хору «Київ», «Галицькі передзвони» та інших.

В Івано-Франківську з 2 до 5 травня відбувався Великодній фестиваль хорової музики «Катедральні дзвони». Цьогоріч глядачі побачили виступи знаних не лише в Україні, але й у всьому світі колективів – капели «ДУМКА», «Орея», хору «Київ», «Галицькі передзвони» та інших.

Фестиваль проводився вдруге, і дещо збільшилася географія його учасників і термін проведення, повідомляє власкор РІСУ Наталія Палій.

Фестиваль-1.gif

Насолоджувалися високопрофесійним виконанням духовних творів світової музичної класики та народних протягом чотирьох фестивальних днів. Програма заходу була насиченою і різноманітною – концерти відбувалися у кафедральному соборі святого Воскресіння УГКЦ та на центральній площі Ринок в Івано-Франківську.

«Сьогодні маємо змогу популяризувати не лише сучасну естрадну музику, але й те величне, що має наш народ – вокально-хорову музику, - розповів співорганізатор і директор фестивалю  Володимир Рудницький. - Здійснилася одна з моїх мрій – Національна академічна капела «ДУМКА» в Івано-Франківську, і це дуже потужно. Українська пісня – хорове мистецтво завжди творили чудеса по цілому світу. Дякувати Богові, що організатори заходу змогли, консолідуючи зусилля, вже вдруге організувати його, і Івано-Франківськ зміг побачити справді високопрофесійний фестиваль академічного, духовного хорового мистецтва. Цього року рівень його надзвичайно високий, бо маємо серед учасників - камерний хор «Київ» з керівником нашим земляком з Надвірнянщини Миколою Гобдичем, хорову капелу «Орея» - рекордсмена за перемогами у хорових конкурсах».

Національна академічна капела «ДУМКА» виступила в Івано-Франківську з задоволенням. Свою вдячність організаторам і глядачам «Катедральних дзвонів» висловлює керівник знаменитого колективу Євген Савчук.

фестиваль-2.gif

«Я дізнався про фестиваль ще минулого року. А цього року запросили нас за що дуже вдячні організаторам, - ділиться він. – Планка фестивалю підніметься – головне почати, а ми допоможемо вам її тримати. У «ДУМКИ» зараз особливо хвилюючий стан, бо 11 березня відзначила сторіччя. Це надзвичайно велика подія, ми мали великий концерт у Національній філармонії України. У його програмі були твори на вірші Тараса Шевченка, день смерті якого 10 березня, і твори з текстами зі Святого Письма. Частково ця програма представлена в Івано-Франківську. До слова, заснували нашу капелу в той рік, коли була спроба створити Українську державу - це віддзеркалилося у наших піснях».

Колектив з Житомира – академічна хорова капела «Орея», став улюбленцем публіки. Кожен твір у його виконанні - справжня міні-вистава. Оригінальна сценографія, красива музика, неперевершені голоси і у підсумку – шквали аплодисментів, які отримали житомиряни виступаючи перед франківською публікою. 

Фестиваль-3.gif

«Ми вперше на такому заході. Представили дві програми – духовну музику і фольклорну різних країн світу, - розповів керівник «Ореї» Олександр Вацек. – Намагаємося співати все краще з російської, американської, естонської, литовської і, загалом - світової музики. Це і католицькі і православні твори. Щодо враження від фестивалю – фантастична публіка, цікавий храм, гарно звучить музика, резонує, не дивлячись на те, що переповнений людьми».

Фестиваль «Катедральні дзвони» благословив і привітав митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин): «Ця духовна пісня, молитва, на яку ми всі зібралися разом з гостями, які приїхали зі столиці та Житомира. Ми вам дякуємо за цю щиру молитву і духовну пісню, що виконані на високому рівні».         

Оганізатори фестивалю «Катедральні дзвони» планують проводити його щороку і збільшити кількість учасників.