• Головна
  • Новини
  • У Вінниці провели меморіальні читання на честь Митрополита Липківського...

У Вінниці провели меморіальні читання на честь Митрополита Липківського

15.03.2019, 09:36
У Вінниці провели меморіальні читання на честь Митрополита Липківського - фото 1
У Вінниці в четвер до ювілею поборника автокефалії українського православ'я Митрополита Василя Липківського провели меморіальні читання.

У Вінниці в четвер до ювілею поборника автокефалії українського православ'я Митрополита Василя Липківського провели меморіальні читання.

Про це Укрінформу повідомила член оргкомітету «ІІ Липківських читань» Наталя Крисько.

Липківський.jpg

«ІІ Липківські читання приурочені до відзначення 155-ї річниці з дня народження нашого земляка Митрополита Василя Липківського. Це відомий український релігійний діяч, церковний реформатор, проповідник і педагог, а ще - публіцист, письменник і перекладач. А головне - борець за автокефалію українського православ'я, творець і перший митрополит Київський і всієї України відродженої 1921 року Української Автокефальної Православної Церкви. У 1919–1927 роках він був останнім настоятелем та доглядачем Софії Київської. 1937 року його за надуманими звинуваченнями заарештували і стратили більшовики», - повідомила Крисько.

За її словами, думки і переконання, викладені у творах Митрополита Липківського, надзвичайно актуальні саме зараз, у час становлення в Україні єдиної помісної Церкви. Його перу належать «Історія Української Православної Церкви», двотомник українського церковного уставу «Наука самоосвіти українського духівництва», підручник «На Старий і Новий Заповіт», 32 бесіди з історії Всесвітньої Церкви, переклад Св. Євангелія і Апостола, а також книга «Проповіді на неділі й свята: Слово Христове до Українського народу», у якій вміщені 194 проповіді.

У читаннях, які відбулися  у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Тімірязєва, взяли участь очільник Вінницької єпархії ПЦУ Митрополит Вінницький і Барський Симеон, історики, архівісти та краєзнавці, а також онук митрополита – доктор технічних наук, професор Костянтин Липківський. Вони розповіли про життєвий шлях Василя Липківського, його зв’язки з поділлям, роль у становленні автокефалії українського православ’я та місце постаті митрополита в національній історичній пам’яті.

Також у ході читань презентували  шеститомне видання спадщини Митрополита Липківського.

Василь Липківський народився 1864 року у селі Попудня Липовецького повіту (зараз належить до Монастирищенського району Черкаської області) у родині священика. Після прийняття сану священика був настоятелем Липовецького міського собору. Згодом стає настоятелем Києво-Солом'янської Покровської Церкви, з якою доля пов'язала його більш ніж на десять років. Однією з важливих засад церкви Липківський вважав богослужіння українською мовою. 22 травня 1919 року він у супроводі хору під керуванням Миколи Леонтовича відслужив першу урочисту літургію українською мовою.

У жовтні 1921 року Липківський та його однодумці скликали І Всеукраїнський церковний собор, під час якого його було обрано головою Української автокефальної православної церкви – Митрополитом Київським і всієї України. Собор проголосив створення Української автокефальної православної церкви.

Заарештованого за наклепницьким обвинуваченням 73-річного Митрополита Липківського, який на допитах не назвав жодного прізвища, було страчено 27 листопада 1937 року. Місце його поховання невідоме.

У 1997 році Собор Української Автокефальної Православної Церкви канонізував Василя Липківського та інших церковних мучеників 20-30-х років ХХ ст.