• Головна
  • Новини
  • Глава УГКЦ та міністр культури відвідали «Коляду на Майзлях» в Івано-Франківську...

Глава УГКЦ та міністр культури відвідали «Коляду на Майзлях» в Івано-Франківську

15.01.2019, 14:58
Глава УГКЦ та міністр культури відвідали «Коляду на Майзлях» в Івано-Франківську - фото 1
До Івано-Франківська, з нагоди завершення Міжнародного Різдвяного фестивалю «Коляда на Майзлях», прибув Глава УГКЦ Святослав Шевчук та міністр культури України Євген Нищук.

До Івано-Франківська, з нагоди завершення Міжнародного Різдвяного фестивалю «Коляда на Майзлях», прибули Глава УГКЦ Святослав Шевчук та міністр культури України Євген Нищук.

Глава УГКЦ очолив архиєрейську Літургію і побував на гала-концерті «Коляди на Майзлях».

У храмі Христа Царя

«Сьогодні у Івано-Франківську є особливе свято – ми вінчаємо десятий фестиваль «Коляда на Майзлях», який цього року отримав статус Міжнародного, - поділився Патріарх Святослав. – Ми бачимо, що наша коляда – це великий національний духовний і культурний скарб, який показує християнську ідентичність нашої культури, а міжнародний статус показує, що вона є універсальною вартістю усього людства, символом всенародного єднання. Також тим, що показує нашу віру, бо коляда – це відгомін слова Божественного Євангелія про Різдво Христове у серцях і душах наших прабатьків, нас з вами і прийдешніх поколінь». А своєю улюбленою колядою Глава УГКЦ назвав «Нова радість стала», яку вивчив першою у п’ять років, слухаючи бабусю.

Вітання фестивалю від імені державної влади передав міністр культури України Євген Нищук. «У наших відчуттях цілий вир думок, а на наших устах, коли ми молилися спільно, попри стражденність, турботи – легка посмішка. Бо це поява у наших серцях тепла, довіри один до одного, якої нам так зараз бракує у суспільстві і, найголовніше – Христової любові. Я дуже вдячний, що Глава УГКЦ благословив на початку року цей важливий Різдвяний фестиваль, який розпочне великий культурно-мистецький духовний календар впродовж року».

Як зазначив міністр, «Коляда на Майзлях» - розмаїта, різножанрова, відкрита. Зворушило те, що приїхало чимало колективів з усієї України а, особливо, зі  сходу – Луганщини і Донбасу – земель, де ми спільно боремося за цілісність держави. Також свою самобутність привезли гості з-закордону. «Як наслідок, я маю честь проголосити те, що своїм указом надав статус Міжнародного Різдвяному фестивалю «Коляда на Майзлях, - наголосив Євген Нищук. – Це дуже важливо і те, що не робить нас марнославними, а наша ідентичність, яку передавали діди-прадіди,  і ми зобов’язані берегти для найменших».

Як розповів міністр, він народився та був підпільно охрещений священиком УГКЦ в Івано-Франківську.