Створено колядник для андроїда

10.01.2018, 10:53
Створено колядник для андроїда - фото 1
Перша в Україні програма "андроїд Колядник" має кілька розділів колядок та щедрівок із акордами.

Програму "андроїд Колядник" розробили франківець Тарас Сливка з друзями, - інформує Прес-служба Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ з посиланням на Курс.

колядник.jpg

Проект – не комерційний, це ініціатива студентів, Северина Пархоменка та Тараса Сливки. Виклали програму у вільний доступ на Святвечір – 6 січня 2015 року. 

"Почали в 2014-му, коли ще вчилися в університеті. Досвіду розробки аж такого не було. Але вирішили спробувати і зробити добре діло і людям, і собі – вирішили зробити колядник на телефон. Бачив реальну проблему у собі та друзях – наше покоління, то сумно, але менше знає колядок, ніж батьки. Треба розвивати людей, – розповідає Тарас Сливка. – З того часу кожного року, ближче до Різдва, згадуємо про нього та й щось доробляємо, додаємо, змінюємо. Цього року додали колядки з акордами та можливість їх транспонувати в різні тональності. Є автоматична прокрутка. Для користувачів, як нам здається, нічого складного. Головне, щоби людям було зручно та й добре". 

Скачати додаток можна тут. 

У програмі доступні наступні розділи:
* Народні колядки, Українські колядки
* Сучасні колядки
* СМС-Колядки
* Щедрування, Щедрівки
* Віншування, Вінчування
* Засівання 
* Іншомовні колядки, Англійські колядки, Іспанські колядки, Французькі колядки

"Якби були смартфони, коли Христос народився, то всі, хто шукав би, легко знаходив! Шукай Колядник в Google Play і знаходь колядки, щедрівки чи віншування і купу всього іншого", – запрошують розробники. 

"Зараз це програма на ОС Андроїд, що дозволяє зручно та швидко відкрити для себе текст колядки, щедрівки, віншування чи СМС привітання на Різдвяні свята, – пояснює Тарас. – Все необхідне, щоб відчути себе в інформаційному комфорті, в цей період (окрім історій про релігію...)"

Кожного року розробники роблять доповнення до програми.

"На даний момент технічно Колядник переписаний і відповідає всім крутостям сучасного світу мобільної розробки. Можливо, візуальна частина не є ідеалом сьогодення, але то не велика біда. Нині дизайнери дуже зайняті люди", – жартує розробник.

"Хочеться, щоб в університетах, де кожного року студенти роблять багато проектів, було більше завдань з прикладним значенням. Щоб ці проекти робили, хоч і маленьке, але добро! Це і людям добре, і студентам, що є досвід", – додає Тарас Сливка

"Мені дуже подобається", – відгукнувся користувач Іван Цюп'як. Він запропонував зробити рубрику історичних коляд – як давніх, так і сучасних – і додати відому повстанську колядку "Настав сумний святий вечір".

Розробники погодилися і тепер мудрують ще над одним розділом. Історичні колядки просять надсилати на адресу [email protected]