• Головна
  • Новини
  • Виставка «Різдвяні зустрічі» відкривається у Львівському музеї історії релігії...

Виставка «Різдвяні зустрічі» відкривається у Львівському музеї історії релігії

21.12.2017, 13:18
Виставка «Різдвяні зустрічі» відкривається у Львівському музеї історії релігії - фото 1
Урочисте відкриття виставки із циклу «Різдвяні зустрічі» відбудеться 22 грудня, у п’ятницю, о 16 годині в приміщенні виставкової зали Львівського музею історії релігії, що на площі Музейній, 1.

Вже стало доброю традицією у Львівському музеї історії релігії під зимові свята створювати виставку із циклу «Різдвяні зустрічі». Цьогоріч вона присвячена одному із найбільших християнських свят, народженню Сина Божого, Спасителя світу. Виставку підготували Львівський музей історії релігії, його Червоноградська філія і Музей сакрального мистецтва Львівської архієпархії УГКЦ.

Як зазначають організатори, на численних різдвяних іконах (православних, греко-католицьких, римо-католицьких) зазвичай бачимо у центрі композиції Божественне Немовля, біля Нього Богородиця і святий Йосиф. Також можуть бути зображені ангели, три царі, пастирі, домашні тварини. Саме  для українських ікон Різдва Христового характерною є площинна композиція, що розгортається у трьох горизонтальних ярусах, а також застосування прийому різномасштабності постатей. Усі події, пов’язані з Різдвом, немов зібрані в єдиний простір, як сторінки з Біблії. Однак кожна ікона представлена на виставці, – збагачена деякими деталями, які привнесені місцевою традицією або оповіданнями з апокрифічних Євангелій. Дерев’яна ікона «Різдво Ісуса Христа» XVII століття із колекції Червоноградської філії ЛМІР – цьому підтвердженням.

Справжньою окрасою виставки є шопки (вертепна скриня, різдвяний вертеп) з усіма персонажами різдвяного циклу.

Урочисте відкриття виставки із циклу «Різдвяні зустрічі» відбудеться 22 грудня, у п’ятницю, о 16 годині в приміщенні виставкової зали Львівського музею історії релігії, що на площі Музейній, 1.

Виставка чинна до 28 січня 2018 року.

виставка.gif