• Головна
  • Новини
  • В Музеї Пінзеля відкрили виставку сучасного сакрального мистецтва...

В Музеї Пінзеля відкрили виставку сучасного сакрального мистецтва

24.06.2016, 10:56
Кафедра сакрального живопису Львівської академії мистецтв презентує в Музеї Пінзеля виставку своїх студентів, випускників і викладачів за останні 20 років.

Кафедра сакрального живопису Львівської академії мистецтв презентує в Музеї Пінзеля виставку своїх студентів, випускників і викладачів за останні 20 років.

У перші роки незалежності України львівський митець Роман Василик жахнувся, що в церквах Галичини знищують давні ікони і розписи, а нові не з'являються, що громада не розуміє вартості пам'яток.

«Навіть незалежно від того, що в тих храмах були пам'ятки XVII-XVIII ст., але громаді здавалося, що це все негарне, нецікаве, лампочками кольоровими пообвішували, квіточками паперовими. То ми почали з ними говорити, пояснювати. Далі почали думати над тим, хто буде малювати. І художники були не готові, навіть маючи фах в руках, не знали, як це робити», – розповів засновник і керівник кафедри сакрального мистецтва Роман Василик.

Так з'явилася ідея створити кафедру, яка виховувала б тих, хто професійно розписував би церкви, малював би ікони.

За 20 років уже сформувалася ціла іконописна школа, яка має впізнаваний стиль, а її вихованці нині відомі не лише в Україні.

«У нас завжди з XVII-XVIII ст. існували іконописні школи, потім був час, коли це все зникло. І дуже важливо, коли зараз відбудовують церкви, щоб ікони були в одному стилі, одному ансамблі з храмом. Про це дбає кафедра», – пояснила директор Львівської галереї мистецтв ім. Б. Возницького Лариса Разінкова.

Нерідко львівські митці осучаснюють, наближають ікону до нинішньої людини, бо українська традиція дозволяє навіть у релігійній тематиці політ авторської фантазії.

«Бог створив людину на свій образ і подобу. Бог – творець, значить і ми повинні творити щось прекрасне. Тому до нас вимоги такі, щоб побільше чогось нового», – додав іконописець, аспірант кафедри Богдан Зятик.

Усі творчі пошуки викладачів, випускників і студентів кафедри сакрального живопису доступні для огляду на виставці в Музеї Пінзеля. Про це інформує Zaxid.net.